NKBM pred odobritvijo posojila ni preverjala Mipovih podatkov

Za banko NKBM poslovanje srbskega Kolbisa in Mipova terjatev do romunskega Carniga nista bila ključna podatka za odobritev kredita Mipu, je včeraj povedala ena od prič, ki so v imenu NKBM sodelovale pri odobritvi kredita, do katerega naj bi Mipovo vodstvo po trditvah tožilstva prišlo s preslepitvijo bank.

 Vojteh Volk  je na začetku sojenja zanikal  očitke tožilstva.  Tudi včeraj je bil 
sam na zatožni klopi.  Foto: STA
Vojteh Volk je na začetku sojenja zanikal očitke tožilstva. Tudi včeraj je bil sam na zatožni klopi.  Foto: STA

LJUBLJANA > Na nadaljevanju sojenja Vojtehu Volku, Marku Volku in Martinu Kovaču zaradi preslepitve bank pri pridobitvi osem milijonov evrov kratkoročnega kredita sta včeraj pričala nekdanja zaposlena v NKBM, Ksenija Mravlje in Peter Budin.

Ti podatki za banko niso bili ključni

Oba sta bila na sestankih konzorcija bank, ko so se te odločale, ali naj Mipu odobrijo poslednjih osem milijonov evrov kredita ali ne. Obtožnica nekdanjim vodilnim v Mipu očita, da so do tega denarja prišli s preslepitvijo bank, ker so bankam prikazovali boljše podatke o stanju družbe Mip, kot so v resnici bili.

Banke naj bi zavajali s podatki o poslovanju srbske družbe Kolbis, prek katere je želel Mip svoje poslovanje razširiti na balkansko tržišče. Vodilni v Mipu so Kolbis bankam prikazovali kot uspešno podjetje, čeprav so že leta 2007 vedeli, da to ne drži, trdi tožilstvo. Banke naj bi zavajali tudi s šest milijonov evrov vredno terjatvijo do romunskega podjetja Carnig. Ta terjatev je bila le fiktivna in namenjena temu, da bi bile bilance družbe Mip videti boljše.

Če bi banke poleti leta 2008 vedele, kakšne so realne bilance, osemmilijonskega kredita ne bi odobrile, vseskozi vztraja tožilstvo. Na vprašanje zagovornika Martina Kovača, Mitje Jeleniča Novaka, koliko so bili za NKBM pomembni podatki o poslovanju Kolbisa in o terjatvi do Carniga, pa je nekdanji uslužbenec NKBM Peter Budin odgovoril: “Za nas to ni bila ključna poanta pri odobritvi kredita.”

Prevladalo iskanje strateškega partnerja

Tako Budin kot Ksenija Mravlje sta včeraj poudarila, da je bila edina rešitev, ki so jo v tistem obdobju za prezadolženi Mip videle banke, iskanje strateškega partnerja, ki bi s svojim denarjem vstopil v podjetje. Posojilo, ki je zdaj pod obtožbo, je bilo dano za premostitev takratne krize v Mipu, za poplačilo dobaviteljev, izplačilo plač in plačilo obresti bankam. Bil je torej namenjen gašenju požara in preprečitvi stečaja.

Na nadaljevanju sojenja nekdanjim vodilnim v Mipu se vrstijo zaslišanja prič, ki bi lahko pomagale pri razčiščevanju obtožb glede preslepitve bank. Poleg tega kaznivega dejanja obtožnica Vojtehu Volku očita še zlorabo pravic, saj naj bi nenamensko porabil posojilo banke SID. Del posojila, ki ga je SID banka odobrila za Kolbis, naj bi mimo pravil odtekel v italijansko družbo Eurovit, ki je bila prav tako v lasti Volkovih. V Eurovitu naj bi se nato izgubilo 315.000 evrov tega posojila.

JANA KREBELJ


Najbolj brano