Motorist ni vozil prehitro

“Ob ogledu kraja nesreče in zbiranju obvestil nismo odkrili znakov, iz katerih bi lahko razbrali, da je 33-letni voznik motornega kolesa prekoračil dovoljeno hitrost. Vzrok nesreče je bil neupoštevanje pravil prednosti voznika traktorja,” so na naše vprašanje, zakaj konkretno se je pred dnevi zgodila huda nesreča pri vasi Cesta na Ajdovskem odgovorili na novogoriški policijski upravi.

Policisti so ugotovili, da je bil vzrok tragične nesreče izsiljevanje prednosti Foto: Grc Ajdovščina
Policisti so ugotovili, da je bil vzrok tragične nesreče izsiljevanje prednosti Foto: Grc Ajdovščina

CESTA > Po hudi nesreči, v kateri je zaradi poškodb ob udarcu v traktor pred dnevi umrl 33-letni Primož J. iz Prvačine, so se na socialnih omrežjih pojavili komentarji domačinov, da postaja stara cesta skozi Vipavsko dolino poligon za (pre)hitre motoriste. Nesrečni Prvačkovec je namreč vozil 1100-kubični motor suzuki, ker se je nesreča zgodila na ravnem delu ceste, pa so mnogi predvidevali, da je vozil prehitro.

Po ugotovitvah policije pa ni bilo tako. Na naše vprašanje, zakaj konkretno se je zgodila nesreča, so pojasnili, da izključno zaradi napake voznika traktorja. Ta je namreč med srečevanjem z motoristom preprosto zapeljal levo čez nasprotni vozni pas in tako zaprl pot motoristu, ki je silovito zaviral, padel in nato s telesom trčil v traktor. Po sledeh na kraju in pogovorih z očividci policisti namreč niso prišli do znakov, ki bi kazali, da je motorist pred nesrečo vozil bistveno hitreje, kot je na tem delu ceste dovoljeno.

Prav tako na policiji zavračajo ocene, da postaja stara cesta skozi Vipavsko dolino poligon za prehitre motoriste. “S tem nismo seznanjeni. Če bi se to dejansko dogajalo, bi nas o tem občani zagotovo obvestili ali prek spletne aplikacije Predlagajte prometno kontrolo ali kako drugače. In policija bi po taki informaciji takoj ustrezno ukrepala,” so zatrdili na novogoriški policijski upravi.

Na regionalni cesti, vzporedni z avtocesto, ne opažajo povečanega prometa motoristov. Na vprašanje, koliko nesreč motoristov se je na vzporedni cesti z avtocesto zgodilo letos in koliko lani, so na novogoriški upravi odgovorili le za cesto od Ajdovščine do Sela.

Lani se je na tem odseku zgodilo 14 prometnih nesreč, v katerih je umrl en človek, dva sta se poškodovala huje, šest pa lažje. Letos pa se je do 9. avgusta zgodilo deset nesreč, v katerih je umrl motorist iz Prvačine, huje se je poškodoval še eden, lažje pa sedem ljudi.

Pred zadnjo smrtno nesrečo je v zadnjih petih letih na tem odseku umrl le še en motorist, in sicer 54-letnik, ki ga je spomladi 2011 prav med Ajdovščino in Cesto voznica avta zbila ob prehitevanju.

DANIJEL CEK


Najbolj brano