Motijo ga metode specialcev

“Lahko bi me aretirali na delu, kjer so me prvič, ne pa tako, pred očmi sina. Po dogodku osem dni ni jedel in je samo jokal,” nam je po telefonu iz koprskega zapora povedal Matjaž Trampuž, ki so ga priprli zaradi izsiljevanja Divačana. Na koprski policijski upravi pojasnjujejo, da so nad Trampuža poslali specialce zaradi izjemno slabih izkušenj, ki so jih v preteklosti že imeli z njim.

Matjaža Trampuža so pred dvema letoma, ko so pri aretaciji prav tako sodelovali specialci, v pripor pripeljali v spremstvu zamaskiranih in oboroženih policistov Foto: Helena Race
Matjaža Trampuža so pred dvema letoma, ko so pri aretaciji prav tako sodelovali specialci, v pripor pripeljali v spremstvu zamaskiranih in oboroženih policistov Foto: Helena Race

KOPER > “Zakaj niste napisali tudi, kako so me aretirali pred očmi lastnega sina, kako je moral gledati moje vklepanje in ni smel niti iz avta. Pokličite njegovo mamo in staro mamo, pa vam bosta vse povedali,” je bil v telefonskem klicu iz koprskega zapora pred dnevi kratek 38-letni Matjaž Trampuž iz Kostanjevice na Krasu. Potem ko je zadnji dan julija Sežančanu pomagal izsiljevati Divačana, je prvič končal v rokah specialcev 8. avgusta, drugič pa dva dni kasneje. Preiskovalna sodnica ga je namreč po zaslišanju izpustila na prostost, zunajobravnavni senat pa je odločil, da mora v pripor.

Prva Trampuževa aretacija ne zanj ne za njegove bližnje ni bila sporna. Specialci so prišli v Novo Gorico, kjer z družbeno koristnim delom služi kazen zaradi vlomov v šest kraških cerkva, in ga prijeli. “Dva dni kasneje pa je bilo okrog desetih zvečer, ko sta se Matjaž in najin otrok pripeljala pred njegovo hišo v Kostanjevici. Matjaž je stopil iz avta, da bi odprl porton, in takrat so vpričo otroka iz teme nanj skočili zamaskiranci,” nam je povedala Trampuževa bivša partnerica in mati njunega 13-letnega sina Nastja Forčič.

Po njenih besedah so ga specialci vrgli na pokrov avtomobilskega motorja, Trampuž pa naj bi ves čas kričal, da je v avtu otrok in naj ne počnejo tega pred njegovimi očmi. “Najinega sina niso spustili iz avta, dokler niso opravili z Matjažem. Po skoraj treh urah so mu dovolili, da je šel v hišo k Matjaževi sestri. Videl je še, kako so mu dali vrečko na glavo in ga odpeljali,” je pojasnila Nastja Forčič.

“Osem dni ni jedel”

“Osem dni ni ne jedel ne spal, tačas je prav shujšal. Ko sem prišla v sobo, sem ga našla v temi, kako je jokal in razmišljal. Smo ga že mislili peljati k zdravniku, pa ga je nono peljal v toplice, da je vse skupaj malo pozabil,” je povedala Nastjina mama Marija Forčič iz Svetega. Forčičeve pa moti tudi obnašanje specialcev, ki so jim prišli ob enih ponoči povedat, kaj se je zgodilo in kje je otrok.

“Tako so razbijali po portonu dvorišča, da so ga celo poškodovali. Psi so lajali, zbudili so pol vasi. Na koncu so hčerki povedali, kaj se je zgodilo in da je otrok na policiji v Novi Gorici. Ko je čez nekaj minut hitela tja, so jo poklicali in ji rekli, da je v Kostanjevici,” se spominja Marija Forčič. Nastja je sina potem poklicala in ga pustila v Kostanjevici.

“Matjaža ne zagovarjam. Če bi bilo z njim vse v redu, teh monad ne bi bilo. Ampak tako postopati pred očmi otroka, ponoči zbuditi pol vasi in nam dajati napačne informacije, to pa tudi ni prav. Klicala sem celo na policijo v Sežano in Novo Gorico. Pa saj veste, proti burji, da ne rečem kaj, nima smisla,” je sklenila Marija Forčič.

Pestre izkušnje s Trampužem

Na koprski policijski upravi so glede razlogov za uporabo specialne enote policije kratki in odločni. Anita Leskovec je povedala, da pred vsakim prijetjem ocenijo varnostno situacijo. “In v primerih, ko ocenimo, da je storilec lahko oborožen, nevaren ali ko izkušnje iz preteklosti kažejo na mogoč nevaren postopek, lahko uporabimo različne oblike in metode odvzema prostosti. Ena takšnih je tudi uporaba specialne enote policije, ki je najbolj usposobljena za specifična ali nevarna prijetja,” je razložila.

Izkušenj iz preteklosti pri Trampužu seveda ni bilo treba iskati s svetilko, saj vsi policisti poznajo njegova spektakularna pobega iz goriškega in solkanskega zapora, njegova številna ostra srečanja z možmi postave, številne pobege, streljanja in zadnjo aretacijo v baraki pri Kostanjevici, ob kateri jo je skupil eden od specialcev. Glede primernosti vklepanja pred otrokom na policiji poudarjajo, da specialci upoštevajo osnovne standarde za uporabo prisilnih sredstev, glede obveščanja svojcev pa, da morajo storiti vse, da o dogodku, v katerega je vpleten mladoletnik, čim prej obvestijo svojce.

DANIJEL CEK


Najbolj brano