Moški udaril sredozemsko medvedico

V sredo okoli 15.30 je 56-letni državljan Makedonije v zalivu pri Puli večkrat udaril sredozemsko medvedico, danes poroča Glas Istre.

V sredo okoli 15.30 je 56-letni državljan Makedonije v zalivu pri Puli večkrat udaril sredozemsko medvedico, danes poroča Glas Istre Foto: Glas Istre
V sredo okoli 15.30 je 56-letni državljan Makedonije v zalivu pri Puli večkrat udaril sredozemsko medvedico, danes poroča Glas Istre Foto: Glas Istre

PULA > Pomorska policija je potrdila, da se je 56-letnik na plaži, kjer je tabla z opozorilom o prepovedi vznemirjanja strogo zaščitene sredozemske medvedice, pred očmi večjega števila kopalcev, ki so opazovali medvedico, živali približal in jo večkrat udaril.

Nejasno ostaja, zakaj je bil moški kaznovan s plačilom 1500 kun (197 evrov), ko pa je najnižja predpisana kazen za vznemirjanje medvedice 7000 kun, izpostavlja Glas Istre. Sodnica, ki se je odločila za tako kazen, po zakonu ne sme komentirati nepravnomočne sodbe, so s sodišča sporočili za Glas Istre. Časnik je na sodišče naslovil vprašanje, v kakšni situaciji lahko nekomu naložijo kazen, ki je manjša od predpisane.

Policisti so po prijavi takoj prišli na kraj in potrdili, da je Makedonec storil prekršek, ki se kaznuje s kaznijo 1500 kun. Moški je znesek takoj plačal. Izkazalo pa se je, da moški na Hrvaškem prebiva nezakonito in so ga zaradi prekrška odvedli na policijo. V Hrvaško ne bo smel vstopiti pet let, poroča Glas Istre.

Hrvaški strokovnjaki domnevajo, da bi v severnem Jadranu lahko živeli še štirje do pet primerkov sredozemske medvedice. Na puljskih plažah so se sicer pojavile v začetku leta. Sredozemska medvedica je ena izmed najbolj ogroženih živalskih vrst. V Sredozemskemu morju in vzhodnem Atlantiku jih je še največ okoli 500. Medvedica je podobna tjulenjem in doseže dva metra velikosti ter tudi do 300 kilogramov teže. Na Hrvaškem, kjer je strogo zaščitena, se je znova pojavila pred dobrim desetletjem, potem ko so že domnevali, da so jo dokončno iztrebili pred pol stoletja.

NR, STA


Najbolj brano