Mladeniču deset let in tri mesece zapora za bombni napad na hišo nekdanje tožilke

Ljubljansko okrožno sodišče je Matevža Zajca danes obsodilo na deset let in tri mesece zapora zaradi bombnega napada na hišo nekdanje tožilke Jožice Boljte Brus.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Sodišče meni, da je Matevž Zajc storil kazniva dejanja poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Obramba napoveduje pritožbo.

Sodišče je Zajcu za poskus uboja tožilke izreklo sedem let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti tri leta, za hrambo prepovedanih bom pa pol leta zapora. Kazen je še malenkost višja, kakor jo je predlagalo tožilstvo, obramba pa je predlagala Zajčevo oprostitev, češ da ni šlo za kazniva dejanja, ampak prekrške po zakonu o varstvu javnega reda in miru ter zakonu o orožju.

Če bo sodba pravnomočna, bo Zajca sodba krepko udarila tudi po žepu, saj bo upokojeni tožilki in njeni družini moral plačati še skoraj 38.000 evrov odškodnine.

Napad se je zgodil 15. septembra lani, okoli 22.30, le tri dni zatem, ko se je Zajc vrnil iz zapora. Dvakrat je bil namreč že obsojen za kazniva dejanja z elementi nasilja. Jožica Boljte Brus je bila v času napada v vetrolovu pred vhodnimi vrati, kar je Zajc po oceni sodišča vedel. Bomba je eksplodirala le 8,6 metra od vetrolova in po besedah sodnice Dejane Fekonja je le srečno naključje, da delci bombe niso poleteli proti nekdanji tožilki, saj bi jo lahko smrtno poškodovali.

Prav tako bi v času eksplozije lahko kdor koli on njenih družinskih članov ali sosedov stopil iz hiše, leteči delci pa bi ga ranili. Kot pravi sodnica, napadalca najbrž ne bi nikoli odkrili, če ne bi ta na kraju dejanja pozabil eno od bomb.

Zajc je v zagovoru med sojenjem priznal dogodek, a zanikal poskus uboja. Pojasnjeval je, da je med čiščenjem domače ute našel nekaj starih jugoslovanskih bomb in jih na bolšjem sejmu želel prodati nekemu Miletu. Ta naj bi ga prosil, naj pred hišo odvrže bombo, da bi prestrašil neko žensko. Zajc pa da je prošnjo sprejel, saj mu je Mile ponudil službo. Naročnik napada naj bi mu tudi izročil dve bombi, ki mu jih je sam malo pred tem prodal.

Vendar še danes ostaja nedokazano, da omenjeni Mile sploh obstaja, policisti so po sodničinih besedah temeljito prečesali ljubljanski bolšjak, a edini Mile, ki so ga našli, ni ustrezal opisu, prav tako ni poznal ne Zajca ne tožilke in obratno. Poleg tega je zelo malo verjetno, da bi se Zajc v tako kratkem času po vrnitvi iz zapora uspel dogovoriti vse, kar je pojasnil v zagovoru, meni sodišče.

Kljub temu pa je sodišče prepričano, da je bil napad naročen, Zajc pa da je naročilo zanj dobil v zaporu. Sam nikoli ni bil v nikakršnem odnosu z Boljte Brusovo, je pa z njo oziroma njenim nekdanjim delom povezanih kar nekaj zaprtih v zavodu, kjer je kazen prestajal Zajc. In Zajc je po mnenju sodišča tudi vedel, da je cilj napada tožilka.

Sodnica je v obrazložitvi sodbe posebej poudarila, da sodišče ne sprejema maščevanja ljudem, povezanih s pravosodjem, od policistov, ki preiskujejo kazniva dejanja, do tožilcev, ki jih preganjajo, in sodnikov, ki sodijo, pa do medijev, ki o teh zadevah poročajo. Zato želijo z danes izrečeno kaznijo poslati tudi širše sporočilo tistim, “ki bi jim kaj takega padlo na pamet”.

STA


Najbolj brano