Mišič in Luka brez kompromisa

Uprava Luke Koper, v času, ko jo je vodil Gašpar Gašpar Mišič, ni delovala, kot bi morala, in to bi dolgoročno škodilo družbi. Tako so štirje nadzorniki Luke včeraj zatrdili na okrožnem sodišču v Kopru. Poskus poravnave je namreč včeraj pogorel, začela se je obravnava tožbe, ki jo je Mišič vložil proti Luki; meni, da so ga nadzorniki z vrha Luke razrešili neutemeljeno.

Gašpar Gašpar Mišič bi se najraje vrnil za šefa uprave 
Luke. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Gašpar Gašpar Mišič bi se najraje vrnil za šefa uprave Luke. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Gašpar Gašpar Mišič od Luke zahteva bodisi povabilo nadzornikov, naj spet zasede mesto predsednika uprave, bodisi odškodnino za neizplačane plače; gre za 200.000 evrov. Mišič je včeraj povedal, da je že pred časom predstavnike Luke seznanil, da je pripravljen tudi na nižji znesek, a da so odvrnili, da so njegova pričakovanja previsoka. “So pa v postopku mediacije na delovnem sodišču govorili o ponudbi 50.000 ali 60.000 evrov. To sem odločno zavrnil; nikoli si ne bi dovolil, da bi se pustil podkupiti. Sem pa za to, da imajo tisti, ki so naredili napako, možnost, da se odkupijo,” je povedal Mišič. Prepričan je, da so ga nadzorniki Luke z usklajenim manevrom odstavili s položaja predsednika uprave Luke. Vse zaplete je po njegovem mnenju povzročil tedanji član uprave za finance Jože Jaklin. Obnašal naj bi se arogantno, Mišič mu zameri predvsem to, da se v času žleda ni oglašal na telefon.

Štirje nadzorniki pa so na prostoru za priče orisali razloge, zaradi katerih so Mišiča odslovili. Povod za razpravo o njegovem vodenju uprave na nadzornem svetu je bilo pismo, ki ga je nadzornikom poslal Jaklin. V njem je nanizal očitke na račun Mišičevega vodenja uprave; da seje uprave trajajo več dni, da se naknadno popravlja sklepe, da so znotraj uprave trenja in konflikti ... O očitkih so nadzorniki razpravljali in na svoji seji člane uprave tudi soočili; vprašali so jih, ali bi uprava po njihovem mnenju lahko še delovala. Dva člana, Andraž Novak in Jaklin, sta rekla, da uprava v takih pogojih ne more delovati, član Matjaž Stare je sejo zapustil, Mišič pa je zatrdil, da uprava lahko deluje. Na podlagi tega so nadzorniki tudi glasovali; štirje so bili za Mišičev odpoklic, štirje so bili proti, eden pa se je vzdržal, odločal je glas predsednice, ki velja za dva.

“Uprava na način, kot jo je vodil Mišič, ne more dolgoročno funkcionirati dobro. To lahko dolgoročno škodi družbi. Če uprava ne deluje, mora predsednik uprave zagotoviti, da deluje. Očitno je bil problem v vodenju,” je včeraj povedala predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc.

Mišič je prepričan, da bila njegova odstavitev nepravična in da o tem pričajo tudi dobri rezultati družbe iz tistega obdobja. Da so bili rezultati v času njegovega vodenja dobri, so priznali vsi nadzorniki, vendar so pristavili, da to ne more biti posledica Mišičevega vodenja, saj je bil šef uprave prekratek čas.

Pravda se bo nadaljevala februarja, ko bodo pričali še nekateri nadzorniki in člani uprave.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano