Mipov denar za Kovačeve zobe?

Glavna obravnava v zadevi Mip DML se bo oktobra nadaljevala z natančnim pregledom bilanc propadlega podjetja. Obramba Martina Kovača hoče namreč tudi tam preveriti, kako je bilo knjižene približno 80.000 evrov gotovine, ki naj bi jo Kovač - tako trdi tožilstvo - porabil za svoje zasebne potrebe. Septembra pa se bo nadaljevalo sojenje vasem trem nekdanjim vodilnim v Mipu zaradi domnevne preslepitve bank. V tistem primeru je v igri stokrat več denarja, osem milijonov evrov.

Martina Kovača včeraj ni bilo na sodišče, saj je na dopustu. Foto: STA
Martina Kovača včeraj ni bilo na sodišče, saj je na dopustu. Foto: STA

LJUBLJANA Nekdanji direktor Mipa DML Martin Kovač je na dopustu, zato včeraj ni prišel na ljubljansko okrožno sodišče, da bi prisluhnil pričanju stečajnega upravitelja Mipa DML Janka Mačka.

Obramba hoče natančen pregled

Na zadevo, s katero se ukvarja sodišče, je kriminaliste prvi opozoril prav Maček, ko je od nekdanjih računovodij Mipa DML prejel notarsko overjeno izjavo, da sta po naročilu Martina Kovača dvigovali gotovino in jo izročali Kovaču v roke.

Maček podatkov o tem, da so ti dvigi utemeljeni - da je šlo morda za akontacije potnih stroškov, plačilo računov v tujini ali kaj podobnega, kar bi bilo nato zabeleženo v bilancah Mipa DML - ni zasledil. Če bi bile terjatve zaprte in stanje urejeno, potem računovodji verjetno ne bi pri notarju overili dokumentov s Kovačevimi podpisi, ki dokazujejo, da je Kovač od njiju prejemal gotovino, je včeraj razmišljal Maček.

A stečajni upravitelj se bo moral zdaj podrobno posvetiti brskanju po starih bilancah. Kovačevi zagovorniki namreč vztrajajo, da dokazila o dvigih gotovine niso dovolj, zato hočejo še natančen pregled konto kartice in vseh ostalih dokumentov, ki se uporabljajo pri knjiženju. Samo iz teh dokumentov bo po njihovem razvidno, ali je Kovač prejemal denar protipravno.

Kovačev TRR je zanimivo čtivo

Po mnenju tožilke Mateje Gončin je pregled konto kartice nesmiseln, saj je po njenem že iz sedanjih podatkov jasno, da terjatev, ki jo ima Mip DML do Kovača ni bila nikoli razknjižena. Tožilka kot dokaz, da je Kovač gotovino trošil za zasebne namene, navaja tudi pregled njegovega zasebnega transakcijskega računa. V njem naj bi bilo očitno, da je z denarjem, ki sta mu ga izročali računovodji, plačeval zasebne stvari, od zobozdravstvenih storitev, do posode in stanovanjske opreme. Na račun podjetja naj bi Kovač plačeval tudi lizing za terensko vozilo Volvo in štirikolesnik Yamaha.

Obtožnica, ki Kovača breneni zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti, je sicer v primerjavi z ostalimi kaznivimi dejanji, v katera naj bi bilo vpleteno nekdanje vodstvo Mipa, pravi drobiž. Proti nekdanjemu vodstvu Mipa potekajo štiri zadeve. V fazi glavne obravnave je zadeva, ki Vojtehu Volku, Marku Volku in Martinu Kovaču očita preslepitev bank pri pridobitvi osem milijonov evrov kreditov. Vojteh Volk naj bi se v tej zadevi zagovarjal na naroku, ki je razpisan 18. septembra. Njegov sin Marko in zet Martin sta že julija zavrnila vse očitke iz obtožnice. JANA KREBELJ


Najbolj brano