Mipov Kovač se je vdrl v zemljo, sumi o umiku na Madžarsko

Martina Kovača, enega od Mipovih grobarjev, včeraj spet ni bilo na ljubljansko okrožno sodišče, kjer bi moral potekati predobravnavni narok pred začetkom sojenja za eno od očitanih kaznivih dejanj, povezanih s propadom Mipa. Ker se zgodba s Kovačevo odsotnostjo ponavlja, je tožilka zanj predlagala pripor. S Kovačem, ki naj bi zdaj živel in delal na Madžarskem, ne more vzpostaviti stika niti njegov odvetnik.

Tožilstvo je naveličano čakanja na to, da se Martin Kovač pojavi na katerem od narokov na sodišču, in zanj predlaga pripor Foto: STA
Tožilstvo je naveličano čakanja na to, da se Martin Kovač pojavi na katerem od narokov na sodišču, in zanj predlaga pripor Foto: STA

LJUBLJANA > Še največ informacij, kako je z Martinom Kovačem, zetom Vojteha Volka, je zbral vročevalec sodne pošte, ki je Kovaču skušal predati vabilo na včerajšnjo obravnavo.

Odšel na Madžarsko?

Na naslovu, kjer je Kovač stalno prijavljen, ga ni. Vročevalec je tam našel Kovačevo mater, ki je sinu sporočila, da ga čaka pošta s sodišča, in od njega dobila odgovor, da bo prišel po pismo. A pozneje je Kovač materi sporočil, da ga na dogovorjeni dan ne bo domov, saj da je zbolel in ga je prijatelj odpeljal v bolnišnico. Do vročevalca je prišla tudi informacija, da Martin Kovač zdaj živi in dela na Madžarskem.

Zoper nekdanje vodilne v Mipu, Vojteha Volka, Marka Volka in Martina Kovača, na tožilstvu poteka več preiskav zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic ter kaznivih dejanj preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti. Kaznivo dejanje, za katero bi moral na sodno klop sesti Kovač, je tako le kapljica v morju zlorab, ki so leta 2009 povzročile stečaj Mipa in Pomurke ter na cesto pahnile več kot 500 zaposlenih. Kot smo izvedeli, naj bi bila obtožnica zoper oba Volka in Kovača v zadevi Pomurka na sodišče vložena kmalu, morda že čez nekaj tednov.

Kovačev odvetnik Primož Feguš je včeraj lahko le presenečeno poslušal poročilo sodišča o tem, kako je potekalo vročanje pošte. Kot je zatrdil Feguš, o svoji stranki ne ve ničesar, saj s Kovačem ne more navezati stikov. Bo pa moral to narediti kar se da hitro, kajti sodnik Gorazd Fabjančič mu je naložil, da mora od svoje stranke pridobiti dokumentacijo o zdravstvenem stanju in podatke o dejanskem bivališču. Sodnik sicer včerajšnjega predobravnavnega naroka ni izpeljal.

Zaradi Kovačeve ponavljajoče se odsotnosti na sodišču pa so potrpljenje izgubili na tožilstvu. “Tožilstvo zoper obdolženega Martina Kovača predlaga odreditev pripora,” je odločna tožilka Mateja Gončin. Tožilka ugotavlja, da je bil Kovač prek matere obveščen o predobravnavnem naroku, a ga vseeno ni bilo. Dokazov, da je res bolan, v spisu ni, poleg tega pa niti njegov zagovornik ne ve, kje Kovač je. Gončinova zato ocenjuje, da so izpolnjeni vsi pogoji za odreditev pripora zaradi zagotovitve njegove navzočnosti.

Kovača ni na spregled že leto dni

Gončinova na to, da bi se s Kovačem soočila v sodni dvorani, čaka že leto dni. Osmega oktobra lani je bil v njegov spis vložen predlog sporazuma o priznanju krivde, a nato Kovač ni prišel na sodišče, da bi ta sporazum dokončno zapečatili. Po zapletih z vročanjem vabila Kovaču je predobravnavni narok spet potekal marca letos, vendar takrat na sodišče nista prišla ne Kovač ne njegov zagovornik, ki se je opravičil zaradi neodložljivih obveznosti.

Pripravljeni sporazum o priznanju krivde za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zato padel v vodo. Propadli sporazum je sicer določal, da mora Kovač v dobrodelne namene nakazati 10.000 evrov, poleg tega pa plačati še 38.000 evrov denarne kazni in vrniti 80.000 evrov pridobljene premoženjske koristi.

Oktobra lani, ko je Kovač še kazal interes za sklenitev sporazuma o priznanju krivde, naj bi se trudil denar za plačilo kazni in vračilo protipravno pridobljenega denarja zbrati s prodajo hiše v Ljubljani.

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi se za nakup hiše takrat dogovarjal z Rankom Mimovićem. Do prodaje hiše ni prišlo, saj se je Mimović, eden od vodilnih v Cestnem podjetju Ljubljana (CPL), kmalu po tistem tudi sam znašel v priporu, zdaj pa je že obsojen zaradi goljufije.

JANA KREBELJ


Najbolj brano