Milko Novič tudi po odločitvi višjega sodišča ostaja v priporu

Višje sodišče je potrdilo odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani o priporu zoper Milka Noviča, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je potrdil Novičev odvetnik Jože Hribernik. Kot je napovedal, bodo vložili ustavno pritožbo, ker je odločba nezakonita, krši človekove pravice in je v nasprotju z ustavo.

Višje sodišče je potrdilo odločitev Okrožnega sodišča v 
Ljubljani o priporu zoper Milka Noviča, obtoženega umora 
direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je potrdil 
Novičev odvetnik Jože Hribernik. Foto: Borut Živulović/Bobo
Višje sodišče je potrdilo odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani o priporu zoper Milka Noviča, obtoženega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je potrdil Novičev odvetnik Jože Hribernik. Foto: Borut Živulović/Bobo

LJUBLJANA > V odločbi višjega sodišča ni ničesar novega, je dejal Hribernik. Odločanje je označil za neustrezno in nekorektno.

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je 21. julija znova odločal o Novičevem priporu in ga tedaj potrdil. Ponovno presojo je senat opravil po odločitvi ustavnega sodišča, ki je ob obravnavi Novičeve pritožbe na pripor presodilo, da v odločitvah okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani obstoj subjektivne okoliščine, zaradi katere naj bi bil podan razlog ponovitvene nevarnosti, ni konkretiziran.

Okrožno sodišče je v svoji odločitvi o potrditvi pripora vztrajalo pri oceni, da je pripor neogibno potreben ukrep, saj nevarnost ponovitve istovrstnega ali podobnega kaznivega dejanja tako visoka, da jo je mogoče odvrniti le s priporom in je ni mogoče odpraviti z milejšim ukrepom.

Sodišče je menilo, da je podana realna in konkretna nevarnost, da bi Novič morebitna druga nesoglasja ali zamere do ostalih zaposlenih na Kemijskem inštitutu oz. v drugi inštituciji (na primer na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo), kjer mu nazadnje niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi, poskušal rešiti na enak ali podoben način.

V obrazložitvi se je senat med drugim oprl na mnenje sodnega izvedenca in izpovedbe zaslišanih prič, iz katerih izhaja, da je obtoženec konfliktna oseba, ki je bil v sporu z Jamnikom.

Novič je obtožen, da je 16. decembra predlani okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Ta je umrl tri dni po napadu, Noviča pa so aretirali kmalu zatem.

Sojenje se je na okrožnem sodišču začelo novembra lani. Novič vseskozi zanika, da bi storil očitano dejanje. Njegova obramba pa je že večkrat poskušala odpraviti pripor, v katerem je Novič od aretacije decembra 2014.

STA


Najbolj brano