Mikuž sedi v Mariboru

Marjan Mikuž ni več v zaporu v Kopru. Po naših informacijah so ga na njegovo prošnjo premestili na odprti oddelek Rogoza pri Mariboru. Mikuž naj bi se v Kopru počutil ogroženega.

Marjan Mikuž se je v koprskem zaporu menda počutil ogroženega, zato so ga premestili na odprti oddelek Rogoza pri Mariboru Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Marjan Mikuž se je v koprskem zaporu menda počutil ogroženega, zato so ga premestili na odprti oddelek Rogoza pri Mariboru Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Na naše poizvedovanje, ali drži informacija, da so Marjana Mikuža iz koprskega preselili v mariborski zapor, so na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij včeraj odgovorili le, da je bil imenovani premeščen na podlagi 79. in 81. člena zakona o izvrševanju kazenskih sankcij.

“Več informacij vam zaradi varovanja osebnih podatkov ne moremo podati,” so pojasnili. V omenjenih členih zakona pa lahko najdemo indice, ki potrjujejo informacije, da je zaradi ogroženosti za premestitev zaprosil sam.

V 79. členu namreč piše, da se obsojenca lahko premesti iz enega v drugi zapor, “če to narekujejo razlogi varnosti ali interesi ohranitve reda in discipline v zavodu ali če to zaradi zagotavljanja varnosti obsojenca predlaga enota, pristojna za zaščito ogroženih oseb, po zakonu, ki ureja zaščito prič.” V 81. členu pa piše, da se postopek premestitve začne na predlog direktorja zapora ali enote za zaščito ogroženih oseb ali na prošnjo obsojenca oziroma njegovih ožjih družinskih članov.

Po naših informacijah naj bi Mikuž v Kopru sam zaprosil za premestitev, in sicer zato, ker naj bi se počutil ogroženega. Premestili so ga v odprti oddelek mariborskega zapora v Rogozi pri Mariboru. Kdaj so ga premestili, nismo uspeli izvedeti, v Kopru pa je začel prestajati kazen sredi letošnjega julija.

Nepremičninski posrednik Mikuž je prestopil prag koprskega zapora zaradi sodbe koprskega okrožnega sodišča, ki ga je na zaporno kazen obsodilo zaradi goljufije Leopolde Stojković iz Orleka, sicer tašče Srečka Prijatelja. Okrožno sodišče ga je obsodilo na dve leti in pol, višje sodišče pa mu je kazen znižalo na leto in pol.

Mikuž je Stojkovičevo ogoljufal tako, da ji je za njeno zadnjo parcelo na Orleški gmajni, ki jo je kupila Luka Koper, nakazal le slabo polovico kupnine, zase pa zadržal 404.000 evrov. Stojkovičeva je zatrdila, da se s tem ni nikoli strinjala, Mikuž pa je trdil, da je bilo tako dogovorjeno z njo in njenim zetom. “Njega naj vpraša, kam je šel ta denar,” je dejal na eni od sodnih obravnav.

Ko bo prestal to kazen, Mikuža čaka še tri leta zapora zaradi pomoči pobeglemu Robertu Časarju pri zlorabi položaja. Zaradi tega dejanja in podkupovanja Časarja ter Prijatelja ga je okrožno sodišče sicer obsodilo na štiri leta zapora, višje sodišče mu je kazen zaradi podkupovanja odpustilo in nato izreklo kazen treh let zapora.

DC


Najbolj brano