Z drugim imenom se je na Češkem menda celo poročil

Marjana Miklavčiča, ki je pred približno devetimi leti pobegnil z novogoriškega sodišča, pred letom dni pa so ga prijeli na Češkem, kot kaže, še nekaj časa ne bo v domovino. Novogoriškemu sodišču so češke oblasti prek Eurojusta odgovorile, da morajo najprej končati postopke, ki jih pri njih vodijo proti pobeglemu slovenskemu državljanu. Lansko jesen so ga prijeli, ker naj bi se spet ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog.

Pred devetimi leti je zbežal z novogoriškega sodišča, zdaj pa je leto dni v češkem zaporu Foto: Boštjan Bensa
Pred devetimi leti je zbežal z novogoriškega sodišča, zdaj pa je leto dni v češkem zaporu Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA > Novogoriško sodišče je že lani jeseni češkemu pravosodju poslalo listine, potrebne za izročitev 50-letnega Primorca Marjana Miklavčiča, ki so ga prepoznali na podlagi DNK in prstnih odtisov. Na Češkem je namreč prevzel novo identiteto, predstavljal se je za Marija Cvijanovića, menda državljana BiH.

Kot smo izvedeli, naj bi policija preverjala domnevo, da je Miklavčič prevzel identiteto pokojnega moškega. Že lani so na sodišču pojasnili, da so morali na podlagi novejših fotografij, ki so jih poslali s Češke, opraviti še dodatno prepoznavo, saj naj bi se v devetih letih, odkar je bil na begu, Miklavčič precej spremenil. Nedavno pa so na novogoriškem sodišču prek Eurojusta dobili odgovor čeških pravosodnih organov, da Miklavčiča za zdaj še ne bodo izročili, saj se morajo pri njih končati kazenski postopki, ki jih vodijo proti njemu in soobtoženim. Osumljen naj bi bil preprodaje večje količine prepovedane droge, po naših podatkih pa tudi ponarejanja denarja. Na Češkem so zavrnili tudi možnost začasne izročitve.

Zanimivo je, da je Miklavčič alias Cvijanović menda na Češkem pridobil dovoljenje za stalno bivališče na podlagi poroke s češko državljanko. Kot smo izvedeli, naj bi zdaj na Češkem sprožili postopek ugotavljanja njegove identitete oziroma razveljavitve dovoljenja za bivanje, saj ga je pridobil kot Marijo Cvijanović.

Kot Marjan Miklavčič pa je maja 2005 pobegnil iz stavbe novogoriškega sodišča. Novogoriški kriminalisti so nekaj dni pred tem končali odmevno preiskavo, med katero so zasegli dva kilograma heroina in prijeli dva osumljena. Oba so pripeljali na sodišče, Miklavčiča je preiskovalni sodnik že zaslišal in med čakanjem na njegovo odločitev o tem, ali ga bo priprl ali ne, je pobegnil. Zaželel si je kave, zato sta ga policista pospremila v klet, kjer je bil avtomat za napitke. Miklavčič pa je v medetaži prijel stol, z njim razbil okno in zbežal. Njegovega pajdaša, Bekima Z., so obsodili na sedem let zapora. Ker so med preiskavo našli tudi dve pištoli, je tožilstvo proti Miklavčiču in njegovi ženi vložilo obtožbo še zaradi nezakonite posesti orožja. Po spektakularnem pobegu je sodišče za Miklavčičem razpisalo mednarodno tiralico, a se je roki pravice izogibal vse do lanske jeseni.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano