Mednarodna združba je imela pomočnike v Sloveniji

Sredi tedna se je s preiskavami v Sloveniji, Italiji, Romuniji in na Madžarskem končala obsežna mednarodna kriminalistična preiskava gospodarskih kaznivih dejanj, v ozadju katerih naj bi se dogajala mednarodna trgovina z odpadnimi kovinami. Novogoriški kriminalisti so v sredo k preiskovalnemu sodniku pripeljali dva domačina in moškega z območja Ljubljane, ki so osumljeni pomoči pri pranju denarja ter korupcijskih kaznivih dejanj.

Slovenija na zemljevidu trgovcev z odpadnimi kovinami   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Slovenija na zemljevidu trgovcev z odpadnimi kovinami  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NOVA GORICA, HAAG > Mednarodna preiskava se je, kot so sporočili iz Eurojusta, začela septembra 2012 z informacijami, ki jim jih je o pranju denarja posredovalo novogoriško tožilstvo. Do prvih informacij o sumljivih poslih pa so prišli novogoriški kriminalisti. Podatke so povezali s preiskavo, ki sta jo že vodila tožilstvo iz Brescie in tamkajšnja finančna straža. Sledi so vodile še na Hrvaško, v Romunijo in na Madžarsko.

Do sredine tedna so, kot kaže, zbrali dovolj dokazov za davčne goljufije pri trgovini z odpadnimi kovinami in pranje denarja, pa tudi nekatera druga kazniva dejanja. Vpletena podjetja naj bi v zadnjih letih z izdajanjem lažnih računov oprala 35 milijonov evrov. V torek so v omenjenih državah izvedli zaključno akcijo, ki jo je koordiniral Eurojust, v Sloveniji pa nacionalna predstavnica Eurojusta iz Slovenije.

V štirih državah 60 hišnih preiskav

V Italiji, Romuniji, na Madžarskem in v Sloveniji je 133 policistov opravilo 60 hišnih preiskav, zasegli so milijon evrov in zajetno dokumentacijo. V okviru preiskave so prijeli tri ljudi, vse v Sloveniji. Novogoriški kriminalisti, ki jo jim pomagali ljubljanski in koprski policisti, so na območju Nove Gorice in Ljubljane opravili šest hišnih preiskav v podjetjih, preiskali so tri poslovne prostore na območju Ljubljane, tri pa na Goriškem. Iskali so dokaze za pranje denarja in korupcijska kazniva dejanja. Pridržali so dva osumljenca z Goriške, enega pa z območja Ljubljane.

Pranje denarja in podkupovanje

Vse tri so v sredo s kazensko ovadbo odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku novogoriškega sodišča. Po zaslišanju državna tožilka zanje ni predlagala pripora, ker ni bilo pripornih razlogov. Vodja novogoriškega tožilstva Branka Oven je pojasnila, da so dva osumljenca ovadili kaznivega dejanja pomoči pri pranju denarja in dajanja podkupnine, enega pa jemanja podkupnine. Po naših podatkih gre za uradno osebo, doma z Goriškega.

“Ovadba je rezultat celoletnega sodelovanja naše policije in državne tožilke našega tožilstva s pravosodnimi in policijskimi organi drugih držav, predvsem z Italijo, ob posredovanju in koordinaciji slovenske nacionalne predstavnice v Eurojustu,” je poudarila Ovnova.

Dean Božnik, tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave, je pojasnil, da preiskava še ni končana in da zato drugih podrobnosti ne morejo razkriti. Dodal pa je, da gre za prvi primer, ko so aktivnosti v Sloveniji koordinirali neposredno iz koordinacijskega centra Eurojusta v Haagu, ki je o preiskavi na svoji spletni strani poročal že v sredo.

Nacionalna predstavnica Slovenije v Eurojustu Malči Gabrijelčič je za Radio Koper poudarila pomembnost medsebojnega pravosodnega sodelovanja in pomen Eurojusta pri organizaciji tega sodelovanja, ki je pripeljalo do odkritja storilcev hujših kaznivih dejanj z mednarodnim elementom. V Eurojustu še poudarjajo, da je bilo njihovo sodelovanje že od začetnih faz preiskave ključno, prav tako je bila za razbitje mednarodne kriminalne združbe zelo pomembna zgodnja izmenjava informacij med različnimi državami. V davčni vrtiljak naj bi bilo vključenih več podjetij, ki so se z lažno dokumentacijo izogibala plačilu davščin. Koliko časa so trajali nedovoljeni posli, še ni znano. Vse pa kaže, da so izredno dobro organizirani členi te verige delovali že dolgo, prav tako naj bi šlo za velike količine odpadnih kovin, ki naj bi končale na črnem trgu. V tej zgodi je bila Slovenija, kot kaže, le tranzitna država, v kateri so si osumljeni očitno poiskali svoje pomočnike.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano