Med žrtvami nesreče dva Slovenca ter po en državljan Romunije in BiH

V sobotni množični prometni nesreči pri Razdrtem, v katero je bilo udeleženih več kot 60 vozil, sta umrla dva Slovenca, en državljan Romunije ter en državljan BiH. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, z opravljanjem razgovorov z udeleženimi in s sestavljanjem bolj natančnega poteka dogodkov, so sporočili s Policijske uprave Koper.

V sobotni množični prometni nesreči pri Razdrtem sta umrla 
dva Slovenca, en državljan Romunije ter en državljan BiH. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V sobotni množični prometni nesreči pri Razdrtem sta umrla dva Slovenca, en državljan Romunije ter en državljan BiH. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

POSTOJNA > Obravnava sobotne množične prometne nesreče med Senožečami in Razdrtim se danes nadaljuje. “Potrdimo lahko, da so v nesreči štiri osebe izgubile življenje, 60-letni državljan Slovenije z Vrhnike, 19-letna državljanka Slovenije iz Ljubljane, 63-letni državljan Romunije in 30-letni državljan BiH,” so sporočili s PU Koper.

V nesreči je bilo več oseb huje in laže poškodovanih, odpeljali so jih v bolnišnice v Izolo, Šempeter in Ljubljano. Točno število poškodovanih po navedbah policije še ni znano, saj še vedno zbirajo podatke, laže poškodovani pa so se zglasili v bolnišnicah tudi naknadno. V nesreči je bilo po do zdaj zbranih podatkih udeleženih preko 55 osebnih vozil, sedem tovornih vozil in en avtobus, so zapisali.

Tudi postojnska civilna zaščita poskrbela za udeležence nesreče

Po izkušnjah izpred dobrega leta dni, ko so morali v Postojni poskrbeti za udeležence podobne prometne nesreče na avtocesti, kot se je zgodila v soboto, je občinski štab Civilne zaščite (CZ) Postojna v gasilskem domu v Razdrtem v soboto odprl sprejemni center. Vanj so prepeljali 89 nepoškodovanih udeležencev verižnega trčenja na Golem vrhu.

Do gasilskega doma so jih vozili gasilci v svojih vozilih, je povedal poveljnik postojnskega štaba CZ Cvetko Kravanja. Tam jim je občinski štab Rdečega križa ob pomoči domačinov in gasilcev najprej ponudili tople napitke, zvečer pa so jim ponudili še hrano.

Gasilci potrebovali pogovor s psihologom

Po odprtju sprejemnega centra je udeleženim v nesreči z nasveti pomagala socialna delavka Centra za socialno delo Postojna, kasneje se jim je pridružil še psiholog Žarko Trušnovec. Povedal je, da med ponesrečenci ni bilo kakšnih travm, so pa za pogovor zaprosili nekateri gasilci, ki so sodelovali pri reševanju.

Tujim udeležencem nesreče, med katerimi je bilo 31 romunskih in devet madžarskih državljanov, so v postojnskem hotelu Šport priskrbeli prenočišče. Zjutraj je večina med njimi že odšla proti domu s prevozi, ki so si jih organizirali sami ali preko veleposlaništva svoje države, je povedal Kravanja.

Tudi slovenskim državljanom so ponudili prevoz proti domu, vendar so si ga vsi že sami organizirali ob tem, ko so se po prihodu v sprejemni center javili svojcem.

Pri pomoči so tokrat potrebovali prevajalce - na pomoč je prišel prevajalec za madžarski jezik, z Romuni pa so se pogovarjali v italijanskem jeziku.

Kravanja je še povedal, da je celotna organizacija dobro potekala, na srečo pa tudi med ljudmi v sprejemnem centru ni bilo nikakršne panike, pač pa so bili zelo strpni in hvaležni za vso pomoč.

STA


Najbolj brano