Med trojanskimi predori še vsaj dva tedna ne bo kazni za prehitre voznike

Med trojanskimi predori še vsaj dva tedna ne bodo pričeli s kaznovanjem prehitrih voznikov, je povedal Marjan Kolar iz Družbe za avtoceste v RS (Dars). Sistem sekcijskega merjenja hitrosti sicer testno deluje že od septembra lani, policija pa ne more izrekati kazni, saj lastnik sistema zanj še ni pridobil certifikata.

Fotografija je simbolična. Foto: Adriana Buzleta
Fotografija je simbolična. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Dars je 21. septembra lani začel izvajati pilotno sekcijsko merjenje povprečnih hitrosti med priključkom Trojane in izvozom iz predora Podmilj v smeri proti Ljubljani. Za petkilometrski odsek so sprva napovedali šestmesečno poskusno merjenje, pozneje pa naj bi prehitre voznike tudi kaznovali.

Za kaznovanje kršiteljev mora lastnik sistema najprej pridobiti certifikat urada za meroslovje. Kljub Darsovim napovedim, da naj bi certifikat pridobili do konca julija, ga še nimajo. Marjan Kolar iz Darsa tako ocenjuje, da s kaznovanjem prehitrih voznikov ne bodo pričeli vsaj še dva tedna.

Pred postavitvijo sistema sekcijskega merjenja hitrosti je sicer dovoljeno hitrost prekoračilo kar 57 odstotkov voznikov, več kot 110 kilometrov na uro pa je peljalo 30 odstotkov voznikov. V prvem tednu februarja letos je prehitro vozilo le še približno 13 odstotkov voznikov, kažejo podatki Darsa.

Februarja so najhitrejši vozniki vozili približno 130 kilometrov na uro. Pred postavitvijo sistema pa je bila najvišja izmerjena hitrost kar 218 kilometrov na uro.

STA


Najbolj brano