Matoz zaradi “nerazumljivega zavlačevanja” vložil nadzorstveno pritožbo

Odvetnik Janeza Janše v zadevi Patria Franci Matoz je danes vložil nadzorstveno pritožbo nad vodenjem postopka odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti, saj meni, da na vrhovnem sodišču po nepotrebnem zavlačujejo z odločitvijo o prekinitvi Janševega prestajanja zaporne kazni. To je Matoz povedal na današnji novinarski konferenci Odbora 2014.

Odvetnik Janeza Janše v zadevi Patria Franci Matoz je danes vložil nadzorstveno pritožbo nad vodenjem postopka odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti Foto: STA
Odvetnik Janeza Janše v zadevi Patria Franci Matoz je danes vložil nadzorstveno pritožbo nad vodenjem postopka odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti Foto: STA

LJUBLJANA > "Predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo z nadzorstveno pritožbo pozivam, da prenehajo z nerazumljivim zavlačevanjem postopka. Pričakujem, da bo nemudoma in v skladu s svojimi pristojnostmi zagotovil, da se kršenje človekovih pravic Janši ne bo več nadaljevalo," je povedal Matoz.

Medtem se pozivi k izpustitvi Janeza Janše iz zapora nadaljujejo. Odbor 2014, ki je bil ustanovljen z namenom zaščite Janševih človekovih pravic, je tako napovedal, da bo do izpustitve Janše vsak dan pred vrhovnim sodiščem prižigal sveče. Na stolpu ljubljanskem gradu so danes Janševi podporniki razpeli tudi napis: Masleša, go home (Masleša, pojdi domov). Slike o tem je objavil twitter profil SvobodaJJ.

Spomnil je, da je vodja kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču Marko Šorli v torek "predlagal sodnici poročevalki Vesni Žalik, da takoj predloži spis na sejo, da bi senat vrhovnega sodišča odločal o zadržanju te nezakonite sodbe".

SDS pa je na svoji spletni strani objavila navedbe predsednika skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfreda Webra za Večer, v katerih navaja, da je "skupina EPP močno zaskrbljena zaradi zaprtja vodje največje slovenske opozicijske stranke Janeza Janše le tri tedne pred parlamentarnimi volitvami". Opozarjajo, da "niso bili predloženi jasni dokazi zoper obdolženca, zato ni bila mogoča učinkovita obramba proti posameznim obtožbam".

Šorli je po Matozovih besedah utemeljil, da za odločanje o četrtem odstavku 423. člena zakona o kazenskem postopku ni treba "poglobljeno preučevati te zadeve, kajti treba je prebrati le izrek sodbe in ugotoviti, ali ta vsebuje konkreten očitek o sprejemu obljube nagrade".

Šorli je v četrtek po Matozovih besedah ponovil, da so izpolnjeni pogoji za odločanje senata o vprašanju odložitve izvršitve izpodbijane sodbe, in "predlagal, da se zadeva brez nepotrebnega odlašanja uvrsti na sejo".

Ker se to ni zgodilo, je Matoz danes vložil nadzorstveno pritožbo. Od Masleše pričakuje, da bo sodnico poročevalko pozval k obrazložitvi, zakaj zadeve še ni uvrstila na sejo senata in zakaj še ni prišlo do odločitve, je pojasnil.

STA


Najbolj brano