Marušiča in Cugmasa policisti privedli na sodišče

Rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča in odvetnika Velimirja Cugmasa so na okrajno sodišče v Kopru danes privedli policisti. Predobravnavne naroke in sojenje so morali namreč zaradi njune odsotnosti večkrat preložiti, tako da je tožilka predlagala prisilno privedbo in če ta ne bi bila uspešna, celo pripor. Prepričana je bila, da se izmikata kazenskemu postopku.

Dragan Marušič in Velimir Cugmas sta se eno leto izogibala 
narokom, zato so ju na okrajno sodišče v Kopru danes 
privedli policisti. Foto: Ilona Dolenc
Dragan Marušič in Velimir Cugmas sta se eno leto izogibala narokom, zato so ju na okrajno sodišče v Kopru danes privedli policisti. Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Okrajna sodnica Melita Černe poskuša začeti postopek že od lanskega oktobra. Večkrat je razpisala predobravnavni narok, na katerem bi se lahko Dragan Marušič in Velimir Cugmas izrekla o krivdi, a je po večkratnih poskusih to fazo preskočila, ker v postopkih na okrajnem sodišču ni obvezna.

Zataknilo se je tudi z začetkom sojenja. Odvetnik Cugmas je že aprila predlagal prenos krajevne pristojnosti in izločitev dokazov, a brez uspeha. Neuspešno je predlagal tudi izločitev sodnice Černe. Julija Cugmasa ni bilo na sodišče, ker je ravno tisti dan moral na mariborski inšpektorat. Sodnica je iz njegove prošnje, da bi narok preložili, razbrala, da je vabilo na ta narok dobil 23. junija, pojasnila pa je, da je vabilo na obravnavo dobil že 12. maja. Sodišče njegovi prošnji zato ni ugodilo.

Marušič pa je sodišču julija predlagal izločitev dokazov, izločitev sodnice Černe, izločitev predsednice višjega sodišča in treh sodnikov višjega sodišča. Pa še prenos krajevne pristojnosti na sodišče v Slovenskih Konjicah. Tam ima sedež odvetniška pisarna Velimirja Cugmasa.

Sodišču je sporočil, da ga na obravnavo ne bo, ker je ocenil, da je zaradi njegovih predlogov za izločitev ne bo. Zato se je odločil, da bo šel na službeno pot na Madžarsko. Vlogam je priložil vabilo v angleškem jeziku, iz katerega je sodnica razbrala, da je bil 3. julija povabljen na inštitut na Madžarskem.

Državna tožilka Polona Veberič je tedaj ocenila, da se “obtožena izogibata kazenskemu postopku”. Sodišču je zato predlagala, da za oba odredi prisilno privedbo, če pa ta ne bi bila uspešna, naj sodišče za oba odredi pripor, da bo lahko izvedlo kazenski postopek.

Sodnica Černe je tako obravnavo preložila. Določila je enajst novih datumov, vse do februarja prihodnje leto.

Koprsko tožilstvo Marušiču očita kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, storil naj bi ga v začetku leta 2012, odvetnik Cugmas pa naj bi rektorja k temu kaznivemu dejanju napeljal. Za tožilstvo je sporna pogodba o izvajanju pravne pomoči, ki jo je rektor podpisal z odvetnikom Cugmasom, pri čemer pa ni izvedel postopka javnega naročila.

SP


Najbolj brano