Marku Jakliču grozi dolga zaporna kazen

Čez teden dni bo znana sodba v zadevi Vzajemna. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se včeraj začele zaključne besede, tožilec iz specializiranega tožilstva Jože Levašič je za Marka Jakliča, nekdanjega prvega moža Vzajemne, predlagal skoraj pet let zapora, zaporne kazni pa je predlagal tudi za ostale soobtožene, tudi za Klavdija Godniča, zdajšnjega direktorja podjetja Soline. Za obe vpleteni podjetji predlaga milijonsko kazen. Zaključne besede obrambe bodo na vrsti v začetku prihodnjega tedna.

Marka Jakliča včeraj ni bilo na sodišče. Državni tožilec je 
sodišču predlagal, da ga obsodi na štiri leta in enajst 
mesecev zapora.  Foto: STA
Marka Jakliča včeraj ni bilo na sodišče. Državni tožilec je sodišču predlagal, da ga obsodi na štiri leta in enajst mesecev zapora.  Foto: STA

LJUBLJANA > Tožilec specializiranega državnega tožilstva Jože Levašič je včeraj v zaključni besedi na sojenju v zadevi Vzajemna sodišču predlagal, naj nekdanjega prvega moža te zavarovalnice Marka Jakliča obsodi na štiri leta in enajst mesecev zapora in mu izreče 20.000 evrov denarne kazni. Za nekdanjega člana uprave Vzajemne Franca Henigmana tožilec predlaga tri leta zapora in 10.200 evrov kazni, za nekdanjega vodilnega v podjetju S&T Klavdija Godniča pa tri leta in osem mesecev zapora ter 14.000 evrov denarne kazni. Drugega nekdanjega vodilnega v S&T Saša Bergerja pa naj sodišče obsodi na tri leta zapora in mu izreče 14.000 evrov denarne kazni kazni.

Podjetji naj plačata trikratnik povzročene škode

Podjetju S&T pa naj sodišče naloži plačilo trikratnika povzročene škode v tej korupcijski aferi, in sicer 1,65 milijona evrov, kazen v višini trikratnika pridobljene koristi oziroma 1,49 milijona evrov pa naj naloži podjetju M-Kontakt, je v zaključnih besedah predlagal tožilec Levašič. Predlagal je še, da sodišče obtoženim vzame pridobljeno premoženjsko korist.

Pooblaščenec Vzajemne prav tako zahteva povrnitev povzročene škode z obrestmi od leta 2006. Škoda znaša nekaj več kot 551.000 evrov, kolikor naj bi Vzajemna preplačala storitve S&T. Da bi zagotovili denar za poplačilo škode, je pooblaščenec predlagal zavarovanje nepremičnin na Korčuli, ki naj bi jih kupili s tem denarjem.

Obtožnica Jakliča in Henigmana bremeni, da sta kot člana uprave Vzajemne zavestno odobrila preplačilo dejanske vrednosti pogodbe s S&T za nabavo informacijske opreme in spremljajoče storitve v višini 551.213 evrov in pri tem zlorabila položaj.

Od fiktivnih poslov do nepremičnin na Korčuli

Denar naj bi potoval prek družbe S&T Slovenija in z njo povezanimi podjetji v tujini, na koncu pa naj bi prek več deset fiktivnih poslov končal na računu podjetja M-Kontakt, čigar lastnik je bil, kakor izhaja iz obtožnice, Marko Jaklič. Podjetje naj bi ustanovil z izključnim namenom pranja denarja iz tega domnevno spornega posla. Denar se je kasneje prelil v nepremičnine na Korčuli.

Tožilec je ocenil, da so se obtoženi branili zelo pasivno, saj da niso sodelovali pri pridobivanju dokumentacije oziroma dokazov, ki bi jih lahko oprali krivde. Imeli so možnost dokazati, so bi bili vsi posli, za katere tožilstvo meni, da so bili fiktivni, dejansko opravljeni, je prepričan tožilec.

“Korupcijo je težko dokazati, ker je prikrita očem, ampak tukaj se dejansko vidi, kako so se dogovarjali,” je Levašič komentiral kopico poslov med Vzajemno in S&T.

Prihodnji ponedeljek bodo na vrsti še zaključne besede obrambe. Če bodo zaključili v doglednem času, sodnik sodbo izrekel še isti dan, sicer pa v sredo, 11. novembra, je napovedal sodnik. Jakliča včeraj ni bilo na sodišče, sodnik pa je njegovo zagovornico pozval, naj na naslednji narok njena stranka le pride.

STA


Najbolj brano