Marko Volk in Martin Kovač zanikala očitke

Nekdanja direktorja Mipa in Pomurke, Marko Volk in Martin Kovač, sta na začetku glavne obravnave zanikala očitke tožilstva, da sta v sostorilstvu z nekdanjim koordinatorjem Mipa Vojtehom Volkom preslepila banke pri pridobivanju posojil Mipu. Medtem pa Vojteh Volk na ljubljansko okrožno sodišče zaradi zdravstvenih težav danes ni prišel.

Nekdanji direktor Pomurke Martin Kovač in nekdanji direktor 
Mipa Marko Volk. Foto: STA
Nekdanji direktor Pomurke Martin Kovač in nekdanji direktor Mipa Marko Volk. Foto: STA

LJUBLJANA > Ker nekdanji koordinator in solastnik Mipa Vojteh Volk ni prišel na sodišče, se je glavna obravnava začela v njegovi odsotnosti. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje zlorabe pravic, saj naj bi prek svojega srbskega podjetja Kolbis svojemu italijanskemu podjetju Eurovit nezakonito pridobil 315.000 evrov premoženjske koristi, je pojasnila tožilka Mateja Gončin.

SID banka je junija 2007 Mipu namreč odobrila 4,5 milijona evrov namenskega posojila, Mip pa je polovico tega nakazal družbi Kolbis, ki je pol milijona evrov nakazala družbi Eurovit, ta pa ji je vrnila le 185.000 evrov. Pri zadnjem poslu je šlo po mnenju tožilstva za fiktiven posel dobave sojinih tropin.

Poleg tega obtožnica Vojteha Volka, ki je koordiniral posle, njegovega sina Marka Volka, ki je vodil Mip, in zeta Martina Kovača, ki je vodil Pomurko, bremeni, da so zavedli banke z neresničnimi podatki o poslovanju.

“Posojilodajalcem so predložili neresnične podatke, ki so bili pomembni za pridobitev posojila, nekatere pomembne pa zamolčali,” je poudarila tožilka Gončinova. Banke so po njenem mnenju zavedli z neresničnimi podatki v letnem poročilu in jih tako oškodovali za osem milijonov evrov, saj so dobili posojila, za katera so vedeli, da ne bodo vrnjena.

Marko Volk je poudaril, da ni storil kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojil. “Ne držijo očitki, da so bilance iz letnega poročila v letu 2007 vsebovale neresnične podatke. Letna poročila je vsako leto preverjala revizijska družba, na skupščini so jih obravnavali tudi delničarji,” je poudaril. Dodal je, da je vračanje posojil Mipa prekinil stečaj družbe.

Glavna obravnava se bo nadaljevala 19. septembra, ko bo po napovedih, če bo tega zmožen, svoj zagovor podal tudi Vojteh Volk. “Tožilstvo pričakuje, da se bo udeležil naslednje obravnave,” je po koncu naroka dejala tožilka. Njegov odvetnik Zdenko Cujnik pa je dodal, da se je s klientom dalj časa pripravljal na zagovor ter da se obtoženi ne izmika sojenju.

Kovač pa je poudaril, da se v skupini ni ukvarjal s pridobivanjem posojil in kupovanjem družb, temveč je bil zadolžen za širjenje na nova tržišča. Dodal je, da v tistem času ni bil seznanjen z 2,25-milijonskim posojilom Mipa Kolbisu.

Zoper obtožene pa na murskosoboškem sodišču poteka tudi odškodninska tožba, v kateri jim stečajna upraviteljica Pomurke Alenka Gril očita, da so kršili predpise o finančnem poslovanju in od njih zahteva 2,8 milijona evrov. Trojico obtoženih so leta 2010 ovadili novogoriški kriminalisti, ki so eno leto preiskovali stečaj družbe. Preiskavo so začeli na podlagi več kazenskih ovadb proti več fizičnim in pravnim osebam, prvo pa je marca 2009 podala SID banka.

STA


Najbolj brano