Mariborski vzgojiteljici 13 mesecev zaradi trpinčenja deklice

Nekdanja pomočnica vzgojiteljice Marjeta Veselič je bila na delno ponovljenem sojenju, ki je potekalo na mariborskem sodišču, obsojena na enotno kazen 13 mesecev zapora zaradi surovega ravnanja in zanemarjanja mladoletne osebe, danes poročajo mediji. Veseličeva je prepričana, da je delo opravljala profesionalno.

 Foto: STA
Foto: STA

MARIBOR > Sodnica Andreja Lukeš je Marjeto Veselič obsodila na pol leta zapora in ji zaradi preteklih grehov izrekla enotno kazen 13 mesecev zapora. Pri odmeri kazni je povsem upoštevala predlog mariborskega okrožnega državnega tožilstva. Dejala je, da bi bila kazen, ki sicer še ni pravnomočna, glede na nove ugotovitve lahko tudi višja. Deklica, nad katero se je 49-letna pomočnica vzgojiteljice v mariborskem vrtcu dvakrat znesla, ima namreč še vedno težave.

Veseličeva, ki je trenutno brez službe, se je branila: “Svoje delo sem opravljala profesionalno. Če bi se imela možnost vrniti v vrtec, bi ga opravljala enako. Po smrti partnerja mi je bila služba vse. Verjemite.” Dejala je tudi, da gre za konstrukt nekdanjih sodelavk, kar pa je sodnica zavrnila kot neuspel poskus obrambe.

Starša sta za dogajanje v vrtcu izvedela šele nekaj mesecev kasneje, ko so ju poklicali ravnateljica in kriminalisti. Psiholog Rok Holnthaner, pri kateremu deklica obiskuje terapije, je povedal, da travma lahko ostane, tudi če se je otrok ne zaveda več. Izvedenka psihologinja Jožica Barborič je pojasnila, da se lahko travma, če ni terapevtsko obdelana, podaljša v odraslo dobo. Gre namreč za zelo dolgotrajen spomin. Sprožilec je lahko, na primer, neko čustvo. Barboričeva je dejala, da obstaja večja verjetnost, da bo dogodek predelala, saj obiskuje terapevta.

Veseličeva je bila lani januarja zaradi maltretiranja še ene deklice že obsojena na zaporno kazen, vendar je kasneje višje sodišče zaradi slabe obrazložitve sodbo delno razveljavilo, so poročali mediji.

STA


Najbolj brano