Manj pritožb zoper policiste tudi zaradi stavke in migrantske krize

Policija je v lanskem letu prejela 358 pritožb nad delom policije, kaže letno poročilo, ki so ga predstavili na notranjem ministrstvu. Pritožb je manj kot leto prej, kar gre po besedah generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lada Bradača pripisati tudi stavki in vpetosti policistov v reševanje migrantske krize.

Policija je v lanskem letu prejela 358 pritožb nad delom 
policije, kar je  11 odstotkov manj kot leta 2014. A izvedla je 
tudi okoli 15 odstotkov manj ukrepov.  Foto: STA
Policija je v lanskem letu prejela 358 pritožb nad delom policije, kar je 11 odstotkov manj kot leta 2014. A izvedla je tudi okoli 15 odstotkov manj ukrepov.  Foto: STA

LJUBLJANA > Na današnji novinarski konferenci je Lado Bradač pojasnil, da je nadzor nad policijo v Sloveniji obsežen in temeljit. Poleg parlamentarnega, sodnega in tožilskega nadzora ter nadzora varuha človekovih pravic so tu aktivne tudi nevladne organizacije, kar se je pokazalo zlasti pri spremljanju migrantske problematike.

Poleg migrantske krize je delo policije lani zaznamovala še policijska stavka, v okviru katere se je nekoliko zmanjšal obseg dela policije in posledično število pritožb, je pojasnil Bradač.

Lani 358 pritožb

Teh je bilo po besedah vodje sektorja za pritožbe zoper policijo Gregorja Hudriča lani 358, kar je 11 odstotkov manj kot leta 2014. “Res pa je, da je policija lani izvedla okoli 15 odstotkov manj ukrepov,” je dejal Hudrič. Skoraj polovica pritožb ni izpolnjevala pogojev za obravnavo v pritožbenem postopku.

Največ pritožb je še vedno vloženih s področja zagotavljanja varnosti v cestnem prometu, sledita področji javnega reda in miru ter preprečevanja in odkrivanja kriminalitete. Glede vsebine so se pritožbe največkrat nanašale na uporabo različnih policijskih pooblastil, na nedostojno komunikacijo in domnevnega neukrepanja policistov. Pri tem pa je po Hudričevih besedah ugoden podatek, da se jih je najmanj nanašalo na uporabo prisilnih sredstev.

Milejši očitki k vodji policijske enote, hujše pritožbe na senat

Pritožbe zoper delo policistov obravnavajo na dveh stopnjah. Milejše očitke obravnavajo v pomiritvenem postopku vodje policijske enote in pritožniki. Hujše pritožbe pa obravnava pritožbeni senat, ki je sestavljen iz dveh predstavnikov javnosti in enega predstavnika ministrstva za notranje zadeve.

V pomiritvenem postopku so lani obravnavali 145 pritožb, od tega jih je bilo 74 uspešno zaključenih. “Prvič po nekaj letih ugotavljamo, da se je več kot polovica pritožnikov strinjala z ugotovitvami vodij policijske enote, kar je spodbuden podatek,” je poudaril Hudrič.

Med neuspelimi pomiritvenimi postopki so jih 33 obravnavali na senatu. Poleg omenjenih so še 44 pritožb pred senatom obravnavali neposredno. Kot je dodal Hudrič, so po zaključenem pritožbenem postopku zaradi suma, da je utegnil policist storiti kaznivo dejanje, v štirih primerih tudi sami obvestili specializirano državno tožilstvo.

Vse večji delež utemeljenih pritožb

Generalni direktor direktorata za policijo je sklenil, da je pritožb glede na obseg policijskega dela razmeroma malo, se pa povečuje delež utemeljenih pritožb. Leta 2012 je bilo teh 13 odstotkov, lani pa 23,4 odstotka, je dejal. Na podlagi ugotovitev so policiji posredovali tudi priporočila, ki se med drugim nanašajo na krepitev spoštljivega obnašanja policistov do strank v postopkih.

STA


Najbolj brano