Madžar je moral noč preživeti na Rombonu

Madžarski turist si bo najbrž dobro zapomnil sobotni obisk slovenskih gora. Pozno popoldne se je odpravil proti Rombonu, a ga je na težko prehodnem terenu ujela noč. Danes dopoldne so mu iz stene z vrvno tehniko pomagali bovški gorski reševalci.

Rombon Foto: De Za Varstvo Pred Nus
Rombon Foto: De Za Varstvo Pred Nus

BOVEC > Sredi noči na nedeljo je do gorskih reševalcev v Bovcu prišla informacija, da je na območju Rombona obtičal 31-letni madžarski planinec. Ker je ponoči reševanje v gorah izredno zahtevno, 31-letnik pa se na srečo ni poškodoval, so se odločili, da bodo ponj šli, ko se zdani. Sprva so nameravali v reševalno akcijo vključiti vojaški helikopter s posadko za reševanje v gorah, a ker je bila na brniškem letališču včeraj zjutraj megla, helikopter ni mogel poleteti. Zato je Madžaru na pomoč odhitelo sedem bovških gorskih reševalcev.

Vodja bovških gorskih reševalcev Tine Cuder je povedal, da se je 31-letnik v hribe odpravil v soboto pozno popoldne, poleg tega pa ni bil najbolj primerno obut za hojo po strmih gorskih poteh. “Ujela ga je tema, poleg tega pa se je še izgubil, in to na težko prehodnem terenu,” je pojasnil Cuder. Planinca, ki je noč preživel na prostem, na nadmorskih višini približno 800 metrov, so najprej s vrvno tehniko spustili na tla, nato pa so ga nepoškodovanega pospremili na varno. Madžar je bil sicer s skupino na dopustu v enem od bovških hotelov.

V hribe se je odpravil precej lahkomiselno, ne le da ni imel primerne obutve, bil je tudi precej poletno oblečen. Ko ga je zajela tema, po strmih stenah, težko prehodnem terenu, ki je poraščen z grmovjem, ni mogel nadaljevati poti. Gorski reševalci so za reševalno akcijo porabili približno šest ur. SP


Najbolj brano