Luknje v varnosti na mejah

Države morajo okrepiti nadzor na mejah, da bi se lahko laže zoperstavile vse bolj razširjenemu transnacionalnemu kriminalu, so danes na svetovnem kongresu Interpola v Singapurju poudarili govorci.

Luknje v varnosti na mejah so od lani delno omogočile 16.000 
ljudem, da so zapustili svoje države za delovanje na strani 
skrajnežev.
Luknje v varnosti na mejah so od lani delno omogočile 16.000 ljudem, da so zapustili svoje države za delovanje na strani skrajnežev. 

SINGAPUR > Kot so navedli, so luknje v varnosti na mejah od lani delno omogočile 16.000 ljudem, da so zapustili svoje države za delovanje na strani skrajnežev.

Po svetu je prijavljenih več kot 40 milijonov izgubljenih ali ukradenih potovalnih dokumentov, kar je veliko več od ponarejenih, a se manj kot 20 držav redno poslužuje Interpolove baze podatkov dokumentov, je sporočil Interpol.

“Ne uporabljamo zmogljivosti, ki jih imamo,” je komentiral predstavnik varnostnega podjetja Entrust Datacard Mark Joynes, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potovanje med državami naj naj bi do leta 2017 preseglo 1,5 milijarde ljudi, kar predstavlja pomemben izziv za nadzorne točke na mejah.

Omenjen je bil tudi primer dveh iranskih državljanov, ki sta se vkrcala na sedaj pogrešano letalo družbe Malaysia Airlines z ukradenima potnima listoma. “Veliko sredstev smo porabili za ugotavljanje tega, kdo sta”, čeprav ni nič kazalo na to, da sta povezana z izginotjem, je dejal Attila Freska, predstavnik podjetja Securiport, ki izdeluje biometrične identifikacije sisteme.

“Temu bi se lahko izognili s primerjavo zabeleženih vstopov in izstopov prek biometričnih podatkov ter preverjanjem samih potovalnih dokumentov,” je dejal in izpostavil, da je tehnologija za to na voljo, le uporabljati jo je treba.

Izpostavil je še dejstvo, da so tudi napadalci v kenijski veleblagovnici Westgate Mall leta 2013 tja prišli prek meje iz Somalije. Meje na kopnem in na morju so po njegovem prepričanju velikokrat spregledane na račun varnosti na letališčih.

STA


Najbolj brano