Luka toži Časarja še za posle z Orleško gmajno

Luka Koper od Roberta Časarja, Marjana Mikuža in Mikuževega propadlega podjetja Premik net na sodišču terja 2,24 milijona evrov. Toliko denarja naj bi si toženi pridobili na škodo Luke s posli z zemljišči na Orleški gmajni. Obravnava na koprskem sodišču je napovedana za prihodnji teden.

Kupčije, ki so jih prijatelji sklepali   v času, ko je Luko Koper 
vodil Robert Časar, se kar ne poslovijo s sodišč. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Kupčije, ki so jih prijatelji sklepali v času, ko je Luko Koper vodil Robert Časar, se kar ne poslovijo s sodišč. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Luka Koper doslej v šestih odškodninskih tožbah, ki jih je na podlagi izsledkov izredne revizije vložila proti upravi Roberta Časarja, še ni bila uspešna.

To tožbo pa je Luka vložila posebej, šele potem ko je sodišče obsodilo Časarja, Mikuža in Srečka Prijatelja v zadevi Orleška gmajna. Luka je ocenila, da ima ta tožba zelo trdno podlago, saj so bili akterji zaradi tega posla v kazenskem postopku obsojeni na zaporne kazni in tudi na vračilo denarja, ki naj bi jim nezakonito kapnil v žepe; sodišče pa je že zahtevalo tudi izvršbo in pravnomočno obsojenim začasno zamrznilo premoženje. A vrhovno sodišče je aprila letos to kazensko sodbo delno razveljavilo, tudi tisti del, ki je Časarju in Mikužu narekoval vračilo denarja. Kazenska obravnava se bo začela znova, kdaj, še ni znano.

V Luki kljub delno razveljavljeni kazenski sodbi vztrajajo, da sta Časar in Mikuž oškodovala podjetje, tako da bodo prihodnji teden posle z Orleško gmajno razčiščevali na koprskem sodišču. Tam bo Luka poskušala dokazati, da je bila oškodovana za dobra dva milijona evrov.

Gre za posle iz leta 2008, ko je Luka Koper pod vodstvom Časarja prek Mikuževega podjetja kupovala zemljišča na Orleški gmajni. Pri poslu je posredoval nekdanji poslanec Srečko Prijatelj. Obtoženi so bili zaradi zlorabe položaja (Časar), napeljevanja k podkupovanju (Prijatelj), dajanja podkupnin in poslovne goljufije (Mikuž) in jemanja podkupnin (Časar, Prijatelj).

Luka Koper je pred dnevi vložila pritožbo na višje sodišče v zadevi eko podjetja, potem ko je sodišče na prvi stopnji razsodilo, da nekdanja uprava pod vodstvom Roberta Časarja z ustanavljanjem in kreditiranjem podjetjih Adriasole in Ecoporto ni oškodovala podjetja. V Luki vztrajajo, da je nekdanja uprava ravnala kot slab gospodar in oškodovala podjetje za 4,8 milijona evrov, štirje člani nekdanje uprave pa trdijo, da so delali dobro.

A Prijatelju, ki je kazen že odsedel, je na vrhovnem sodišču v celoti uspelo z zahtevo za varstvo zakonitosti. Luka pa proti njemu ni vložila odškodninske tožbe. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano