Luka se je opekla tudi na Luni

Robert Časar, Aldo Babič, Marjan Babič in Boris Marzi niso oškodovali Luke, ko so pred sedmimi leti kupovali zemljišče in stavbo Luna v Sežani. Tako je odločilo koprsko okrožno sodišče in tako v celoti zavrnilo Luko Koper, ki je od nekdanje uprave v tej tožbi terjala milijon evrov. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Časarjeva uprava z nakupom zemljišča in stavbe Lune v 
Sežani ni oškodovala Luke Koper, je odločilo okrožno sodišče.   Foto: Tjaša Gerič
Časarjeva uprava z nakupom zemljišča in stavbe Lune v Sežani ni oškodovala Luke Koper, je odločilo okrožno sodišče.  Foto: Tjaša Gerič

KOPER > V Luki Koper so včeraj povedali, da se z vsebino sodbe še niso seznanili in tako niso še odločali o tem, ali se bodo pritožili.

Gre za posel iz leta 2008, ko je uprava Luke pod vodstvom Roberta Časarja od nepremičninske družbe Premik-net v lasti Marjana Mikuža kupila zemljišče in stavbo nesojenega igralniškega zabavišča Luna v Sežani in zanj plačala 1,95 milijona evrov. Kasneje je izredna revizija poslov v Luki ta posel uvrstila med nepotrebne, uprava Luke pod vodstvom Gregorja Veselka pa je proti Časarjevi upravi vložila odškodninsko tožbo za milijon evrov.

Luka v novem postopku samo proti Časarju

Ta postopek je na koprskem sodišču tekel brez zaslišanja Roberta Časarja, saj je bil takrat še ubežnik. Obravnavo zadeve Luna je sodišče končalo ravno dva tedna, preden je bil Časar izgnan iz Dominikanske republike v Francijo. Sodbo sodišča, ki je v celoti zavrnilo odškodninski zahtevek proti vsem štirim nekdanjim članom uprave, pa je pred nekaj dnevi dočakal že v zaporu na Dobu. Bo pa Časar v prihodnje še imel priložnost sodišču kaj povedati tudi o tem poslu, saj je Luka Koper samo proti njemu posebej vložila še en premoženjskopravni zahtevek, potem ko so bili Časar, Mikuž in nekdanji poslanec Srečko Prijatelj v kazenskem postopku obsojeni na zaporne kazni prav zaradi sežanskih poslov z Orleško gmajno in Luno.

Odškodninske tožbe po vrsti padajo

Luka Koper, ki jo na sodišču zastopata odvetniški družbi Čeferin in Senica, je proti Časarjevi upravi sicer vložila šest odškodninskih tožb, v katerih je skupaj zahtevala 32 milijonov evrov. A dosedaj pri terjanju ni bila ravno uspešna. Sodišče je že pred časom odločilo, da pri podaljševanju prvega pomola in pri snovanju potniškega terminala Časarjeva uprava ni oškodovala podjetja. V zadevi Grafist je sodišče na prvi stopnji odločilo, da morata Časar in Aldo Babič Luki povrniti 680.000 evrov škode zaradi skladiščenja avtomobilov na sporni deponiji. A sta se se obe strani pritožili in postopek še traja. Okrožno sodišče še odloča tudi o tem, ali je prišlo do oškodovanja pri Časarjevih poslih z ekološkima podjetjema Ecoporto in Adriasole. Obravnava najzahtevnejše odškodninske tožbe, v kateri Luka Koper od nekdanje uprave in nadzornikov terja 19 milijonov odškodnine, ker naj bi predrago kupovala deleže v slovaškem podjetju TTI, pa na koprskem sodišču še traja. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano