Lovšinu naj bi 1,5 milijona evrov prinesel Mladen Grubešić

Andrej Lovšin včeraj ni prišel na ljubljansko sodišče, da bi pojasnil, od kod mu za 1,8 milijona premoženja, za katero tožilstvo trdi, da je nezakonitega izvora. To bo storil šele na eni od naslednjih obravnav. Za pričo pa je njegov odvetnik Dean Babič predlagal bosanskega podjetnika Mladena Grubešića, ki naj bi Lovšinu kar 198-krat v gotovini prinesel nekaj tisoč evrov, skupaj torej 1,5 milijona evrov. Ali bo ta res prišel in kako bodo sodišče prepričali, da je Lovšinu denar res posodil Grubešić, ostaja neznanka.

Andreja Lovšina čaka še nekaj poti na sodišče. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Andreja Lovšina čaka še nekaj poti na sodišče. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Specializirano državno tožilstvo s tožbo zahteva, da se Andreju Lovšinu, njegovi hčerki Luciji Lovšin in mami Mariji Lovšin odvzame za 1,8 milijona evrov premoženja, ki je po njihovem mnenju nezakonitega izvora. Gre predvsem za stanovanja v Portorožu in Ljubljani. Da je imel nekdanji predsednik uprave Intereurope med leti 2006 in 2010 za 1,6 milijona nenapovedanih prihodkov, je odkril tudi davčni nadzor. Zato so ga iz tega naslova obdavčili za slabih 700.000 evrov. Ker Lovšin davka ni plačal, so dacarji celo predlagali izvršbo na Lovšinovih nepremičninah, vendar so se potem umaknili, ker mu isto premoženje s tožbo poskuša vzeti že tožilstvo, ki ima prednost.

Lovšin vztraja pri partnerju iz BiH

Andrej Lovšin je že v postopku davčnega nadzora pojasnjeval, da je 1,5 milijona evrov dobil od bosanskega podjetnika Mladena Grubešića, ki naj bi mu v letih 2007, 2008 in 2009 denar osebno izročal na srečanjih v Sloveniji. Lovšin je to dokazoval z nekimi potrdili, na katerih so bili zneski vedno nižji od 10.000 evrov, to pa menda zato, da Grubešiću zneskov ni bilo treba prijaviti na carini. Edini dokaz, da naj bi denar dobil od Grubešića, so torej neka potrdila, s katerimi pa sta bila seznanjena samo Lovšin in Grubešić. Prvo potrdilo je po naših podatkih datirano na 28. februar 2007 v znesku 9500 evrov, zadnje, 198. potrdilo pa na dan 29. november v znesku 8000 evrov.

Grubešić naj bi Lovšinu denar nosil zato, da bi Lovšin zanj kupoval delnice Intereurope, pri tem pa je zanimivo, da Lovšin na Grubešićevo ime nikoli ni napisal niti ene same Intereuropine delnice. Zato je davčni urad njuno pogodbo označil kot navidezno in Lovšinovim navedbam ni verjel.

Ali bo vztrajal pri tem zagovoru tudi v tožbi? “Saj drugače tudi ne more biti. Bilo bi čudno, če bi zdaj spreminjal navedbe, od kod mu denar,” je pojasnil Lovšinov odvetnik Dean Babič, ki je sodišču tudi predlagal, naj kot priči zasliši Mladena Grubešića in Dragana Grubešića, ki bosta izpovedala, kako je potekala predaja denarja.

Specializirano tožilstvo bi Lovšinovim zaseglo predvsem nepremičnine v Portorožu in v Ljubljani. Lovšin je v letih, ko je bil na čelu Intereurope, poplačal prav vse kredite za vsa stanovanja in jih prepisal na svoje družinske člane.

Grubešić iz Kiseljaka

Ko smo po spletu iskali bosanskega podjetnika Mladena Grubešića, ki bi lahko Lovšinu prinesel 1,5 milijona evrov “v kešu”, nismo našli veliko zadetkov, ki bi ustrezali. Smo pa na naslovu v bosanskem Kiseljaku, ki ga je Lovšinov odvetnik posredoval sodišču, kam naj priči pošljejo vabilo, našli Mladena Grubešića, ki naj bi bil direktor podjetja Metalmerc, enega večjih podjetij na področju avtomobilske industrije v BiH. Tja smo tudi poklicali, vendar je telefon zvonil v prazno. Želeli smo ga vprašati, od kod pozna Lovšina in ali mu je res v Slovenijo kar 198-krat odnesel nekaj tisočakov. Tako kot davkarijo tudi nas zanima, ali je imel sam toliko prihrankov v evrih oziroma kje je menjal denar, glede na to, da je v BiH plačilno sredstvo konvertibilna marka.

Lovšinovim bi zasegli stanovanja

Specializirano tožilstvo bi Lovšinovim zaseglo predvsem nepremičnine v Portorožu in v Ljubljani. Lovšin je v letih, ko je bil na čelu Intereurope, poplačal prav vse kredite za vsa stanovanja in jih prepisal na svoje družinske člane. Leta 2007 je tako v večjih zneskih pokrival milijonski kredit pri SKB, to pa časovno sovpada z Intereuropinim nakazilom kupnine za zemljišče v Čehovu na lichtensteinski račun ruskega prodajalca Aleksandra Konstantina Belousova, ki je bil direktor družbe RIKO mash, hčerinske družbe Riko, ki je v solasti Janeza Škrabca in Joza Dragana.

V letu 2007 je Lovšin po naših podatkih na svoje račune položil okoli 800.000 evrov. Zanimivo je, da to časovno sovpada z našimi informacijami, da je Lovšin z računa v Liechtensteinu konec maja leta 2007 dvignil milijon evrov. Gre za račun podjetja IST International Sastrade, ki je v lasti Janeza Škrabca in Joza Dragana, lastnikov podjetja Riko, ki je največ zaslužilo s pregrešno drago naložbo Intereurope v Rusiji, ki je koprskega logista spravila na kolena. Lovšin je v preteklosti že zanikal, da bi kadarkoli z računa v Liechtensteinu dvignil denar, vseh ostalih navedb pa ne komentira.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano