Lovšinu grozi odvzem 900.000 evrov premoženja?

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je proti Andreju Lovšinu pred dnevi na okrožno sodišče v Ljubljani vložilo tožbo za odvzem skoraj 900.000 evrov domnevno nezakonito pridobljenega premoženja, piše Dnevnik.

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je proti Andreju Lovšinu pred dnevi na okrožno sodišče v Ljubljani vložilo tožbo za odvzem skoraj 900.000 evrov domnevno nezakonito pridobljenega premoženja Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Specializirano državno tožilstvo (SDT) je proti Andreju Lovšinu pred dnevi na okrožno sodišče v Ljubljani vložilo tožbo za odvzem skoraj 900.000 evrov domnevno nezakonito pridobljenega premoženja Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Andrej Lovšin naj bi namreč po letu 2007, ko je Intereuropa začela graditi 150 milijonov evrov vreden ruski terminal, domnevno nezakonito pridobil pet nepremičnin v Portorožu in Ljubljani, skoraj 50.000 delnic Intereurope, nov osebni avtomobil znamke volkswagen eos in več drugega premoženja. Večino tega premoženja je v zadnjih letih Lovšin prepisal na družinske člane, piše Dnevnik.

Dve stanovanji je pred upniki poskušal zavarovati tudi z vpisom zemljiškega dolga, a so se ti načrti izjalovili. Imetniki zemljiških pisem, izstavljenih za dolg, tako z njimi do pravnomočne odločitve o tožbenem zahtevku države, ki ga vodi SDT, ne bodo mogli prosto razpolagati, Do takrat pa ostaja blokirano tudi prej našteto premoženje v lasti Lovšinove družine, še dodaja Dnevnik.

Nekdanji direktor Intereurope bo poleg omenjene tožbe moral sesti tudi na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča. Državno tožilstvo je, kot smo že poročali, sredi maja proti njemu vložilo obtožbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Lovšin je s svojima zagovornikoma vložil ugovore, ki pa jih je izvenrazpravni senat koprskega okrožnega sodišča avgusta, kmalu po koncu sodnih počitnicah, zavrnil. Obtožba je tako postala pravnomočna.

Tožilstvo Lovšinu očita, da naj bi Intereuropo, ki jo je vodil tri leta, oškodoval za več kot 20 milijonov evrov. Pod drobnogledom preiskovalcev so se že spomladi leta 2008 znašli sumljivi posli pri gradnji terminala Čehov. Lovšin je mimo nadzornega sveta vložil več kot 140 milijonov evrov, novo vodstvo pa ga je uspelo prodati le za 45 milijonov evrov. Soglasje nadzornikov za to naložbo je Lovšin pridobil šele naknadno. Za nakup zemljišča v Moskvi se je dogovoril, še preden je o tem odločala uprava družbe.

Na koprskem sodišču pa gre proti koncu tudi sodna preiskava v drugem primeru, povezanem z logističnim terminalom v ukrajinskem Kijevu, o kateri smo prav tako že poročali. Intereuropa naj bi pod Lovšinovo taktirko tudi v tem primeru za zemljišča odštela več, kot je bila njihova tržna vrednost. Kupoprodajno pogodbo za zemljišča pa so menda podpisali v istem dnevu, kot je nadzorni svet prižgal zeleno luč za to naložbo. Pravna služba je plačilo na račun v Liechtensteinu zaradi pomislekov zavrnila, Lovšin pa je nato z državljanom ZDA, ki je živel v Kijevu, podpisal komisijsko pogodbo. Kupnina naj bi se nato znašla na njegovem računu, Intereuropa pa je postala lastnica nepremičnine.

NR


Najbolj brano