Lovšina danes ni bilo na ljubljansko sodišče

Nekdanji predsednik uprave Intereurope Andrej Lovšin bi na ljubljanskem okrožnem sodišču danes moral pojasniti, kako je prišel do skoraj dveh milijonov evrov premoženja. Specializirano tožilstvo je namreč proti njemu in dvema sorodnicama, Luciji in Mariji Lovšin, vložilo tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Andreja Lovšina danes ni bilo na ljubljansko sodišče. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Andreja Lovšina danes ni bilo na ljubljansko sodišče. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Andrej Lovšin ter njegova hči in mati morajo dokazati izvor za 1,88 milijona evrov premoženja. Tožilstvo je prepričano, da je več nepremičnin, ki so v lasti Andreja Lovšina, Lucije Lovšin in Marije Lovšin, premoženje nezakonitega izvora, so pred današnjo obravnavo poročali mediji.

V tožbi naštevajo hotelski sobi in apartma v Portorožu, stanovanji v Ljubljani, poleg tega pa še hčerkin avto, Lovšinove delnice Intereurope, vredne nekaj manj kot 50.000 evrov, in drugo Lovšinovo premoženje, vredno skoraj 900.000 evrov.

Obravnava je bila sklicana že za 15. maj, a je bila preklicana. Razlog za preklic je bila zagotovitev zagovornika. Lovšin je sicer zaprosil za brezplačno pravno pomoč, a mu je koprsko sodišče ni odobrilo. Pred tem so ga v tem postopku zastopali odvetniki iz Odvetniške družbe Čeferin.

Odvetnik Lovšinove matere je sodišču predlagal izključitev javnosti, saj se razkrivajo podatki tudi o materi, ki pa ni javna osebnost. Lovšinov zagovornik Dean Babič je v imenu Lovšina, ki se na sodišču ni prikazal, dejal da nima zadržkov, da je javnost prisotna pri njem, saj je relativno javna oseba, se pa pridružuje temu, da se javnost izključi pri njegovi hčerki in mami. Sodišču predlaga, naj sproti premisli, kdaj naj bo javnost prisotna in kdaj ne. Sodišče se s popolno izločitvijo javnosti ne strinja, o tem, kdaj naj bo javnost prisotna in kdaj ne, bo odločalo sproti.

Pristojna sodišča so na podlagi te tožbe, pa tudi drugih odločb, nekatere nepremičnine že zavarovala. Za svoje nepremičnine pa je z zemljiškim dolgom poskušal poskrbeti tudi Lovšin, zemljiški dolg je vpisan na nepremičninah v Portorožu in Ljubljani.

Tožba po zakonu o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja je povezana tudi z obtožbo, ki jo je koprsko tožilstvo proti Lovšinu vložilo lani, v njej mu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja pri naložbi v logistični terminal Čehov. TT, STA


Najbolj brano