Lovil enega, ujel jih je sedem

“S tajnim policijskim delom sem začel po zaprosilu slovenskih organov, in sicer proti Darku R. V Koper sem prišel lani aprila, s Fikretom pa sem se prvič srečal junija,” je iz neznanega kraja po video konferenci včeraj pričal tajni policijski delavec z oznako TD 5555 in delovnim imenom Ivan. Z nekaj nakupi droge je lani spravil za zapahe dva, na sodišče pa skupno sedem domnevnih preprodajalcev droge.

Koprski kriminalisti so med lansko preiskavo zasegli tudi 
večje število  tablet.   Foto: Pu Koper
Koprski kriminalisti so med lansko preiskavo zasegli tudi večje število tablet.  Foto: Pu Koper

KOPER > “Prvič mi je junija lani ponujal kokain in marihuano. Kasneje pa še ekstazi in heroin. Prodal mi je kokain in ekstazi, tistega dne, ko so ga prijeli, pa tudi heroin,” je tajni policijski agent Ivan včeraj odgovoril na vprašanje, kako pogosto in s čim je “posloval” z obtoženim 37-letnim Fikretom M. iz Bošamarina pri Kopru. Ivan je včeraj pričal prek videokonference iz neznanega kraja z zakritim obrazom in popačenim glasom. Govoril je srbsko, po njegovih odgovorih sodeč pa dobro razume tudi slovensko.

Fikret M. sploh ni bil glavna tarča njegovega prikritega delovanja. Ivan je v Koper prišel po zaprosilu naših kriminalistov več kot dva meseca pred prvim srečanjem z njim. V Koper so ga “povabili”, da bi razkril domnevne nečedne posle 32-letnega Darka R. iz Kopra. Ivan je povedal, da so ga naši kriminalisti seznanili s sumi o početju Darka R., opisali okoliščine in mu pokazali njegovo sliko.

Pokazal je na Darka

Od začetka lanskega aprila do junija, ko je prišel v stik s Fikretom M., proti Darku R. očitno ni našel ničesar obremenjujočega, saj v tem času ni napisal niti enega poročila. Junija pa je v nekem koprskem baru srečal Fikreta M., ki naj bi mu ponudil drogo. “Večkrat sva se srečala, bila skupaj na pijačah, večerjah … Ni mi govoril imen in priimkov ljudi, od katerih kupuje drogo, po tretjem nakupu pa mi je pokazal Darka R. na motorju,” je povedal Ivan.

Na vprašanje odvetnika Branka Gvozdića, ki zagovarja Darka R., je odgovoril, da je Darka videl z razdalje desetih ali petnajstih metrov in da je imel na glavi čelado. “Pa ste ga vseeno prepoznali?” ga je vprašal Gvozdić. “Ja, ker je imel dvignjen vizir,” je odgovoril Ivan.

Na čigav račun sta večerjala?

Sicer pa je Gvozdić vrtal vanj tudi z vprašanji, s kom se je družil na koprski avtobusni postaji in zakaj. Povedal je, da se je spoprijateljil z Mubijem, se družil z njim, šel celo enkrat na večerjo. “Kdo je plačal večerjo?” je zanimalo Gvozdića. “Jaz,” je odgovoril Ivan. “S svojim ali državnim denarjem?” je nadaljeval Gvozdić. “Taktika in metodika tajnega policijskega delovanja,” se je Ivan izmaknil odgovoru. Ker je Gvozdić vztrajal, naj odgovori na vprašanje, se je senat umaknil na posvetovanje in sklenil, da vprašanja ne dovoli.

Ivan je povedal, da mu je Fikret M. ponudil celo 10.000 tablet ekstazija, odkupil jih je le 1500. “Pa vam je Fikret povedal, da so te tablete legalne?” je zanimalo Gvozdića. “Ne. Če bi bile legalne, se ne bi z njimi skrivali,” je odgovoril Ivan. Na dodatno Gvozdićevo vprašanje, ali ve, od koga je Fikret kupoval drogo, ki mu jo je dobavljal, je odgovoril, da od Safeta B. in Davida Š. Prvega je imenoval po imenu, drugega po priimku.

Lepo vzgojeni agent

“Kdaj sem jaz tebi to rekel, idiot!” je na Fikreta v naslednjem trenutku v sodni dvorani skoraj zakričal David Š. “Si ti normalen ali kaj?” Odvetnik Marko Zorman je Ivana vprašal, če so mu naši kriminalisti določili meje njegovega delovanja. “Seveda, koordinator mi je rekel, da ne smem izzivati kriminalnih dejanj, kar sem vedel že prej in česar nisem počel,” je odvrnil. Na vprašanje, ali je darila na praznovanje Fikretovega rojstnega dne prinesel kot službeno dolžnost ali znak prijateljstva, je odgovoril, da je ženi prinesel kavo, otrokom pa čokolado. “Pri nas je navada, ne vem, če je tudi pri vas, da nekaj prineseš, ko prideš k nekomu v hišo,” je povedal v srbskem jeziku.

V prejšnjem članku o sojenju peterici smo zapisali, da so kriminalisti v eni od lanskih akcij 38-letnemu Dobrivoju J. iz Izole zasegli vrečko z drogo. Po njegovem opozorilu, smo ugotovili, da to ni res, za kar se mu opravičujemo. Se je pa Izolan medtem znašel še v drugem sojenju, kjer mu tožilstvo očita, da je junija predlani za 370 evrov prodal italijanskemu kupcu skoraj 50 gramov konoplje in 2,3 grama kokaina. Dejanja ni priznal, zato se bo čez nekaj časa začelo sojenje. Italijana so na skuterju z drogo prijeli v Divači, kupil pa naj bi jo prav v Izoli.

Zaradi Ivanovih ugotovitev je tožilstvo obtožilo sedem osumljencev, Darko R. in Fikret M. sta od lanske jeseni v priporu, David Š., Safet B. in Dobrivoje J. se branijo s prostosti, kupovanje droge pa sta priznala in že dobila pogojni kazni David H. in Nedžad H. Sojenje se bo nadaljevalo konec tedna.

DANIJEL CEK


Najbolj brano