Lomilcu ženskih src pogojna zaporna kazen

Razvpitega hrvaškega lovca na ženska srca Enverja Velića je sodišče marca letos obsodilo zaradi ponarejanja listin. Ker ni hotel prevzeti sodne pošiljke, je kazen postala pravnomočna šele pred dobrim mesecem. Medtem je Velić izgubil tožbo v Radovljici in si nakopal plačilo 1300 evrov sodnih stroškov. V Novi Gorici mu sodijo zaradi goljufij.

Enverja Velića je kranjsko sodišče zaradi ponarejanja listin že 
obsodilo na tri mesece pogojne zaporne kazni. Foto: Danijel Cek
Enverja Velića je kranjsko sodišče zaradi ponarejanja listin že obsodilo na tri mesece pogojne zaporne kazni. Foto: Danijel Cek

RADOVLJICA, KRANJ > Medtem ko se zaradi okornega sodnega sistema sojenje zaradi domnevnih goljufij treh žensk na Primorskem vleče že dobro leto, so gorenjska sodišča odločila hitreje. 64-letnega zloglasnega hrvaškega osvajalca žensk Enverja Velića je okrajno sodišče v Radovljici že sredi marca letos obsodilo zaradi ponarejanja listin, septembra pa je okrajno sodišče v Radovljici zavrnilo njegovo tožbo proti Marjani M. Obe sodbi sta že pravnomočni.

Vse skupaj se je začelo prav z ovadbo Marjane M. v Kopru, ki je Velića obtožila, da brezobzirno in nesramno izkorišča osamljene ženske, jih omreži, nato pa od njih izvabi večje vsote denarja. Tožilstvo je ovadbo sprejelo in Velića obtožilo zaradi goljufije štirih žensk. Novembra lani se je v Kopru začelo sojenje, ki pa so ga prekinili, ker je sodnica, ki je vodila postopek, zapustila sodniške vrste. Šele septembra letos se je sojenje nadaljevalo pri drugi sodnici v Novi Gorici in se še ni končalo.

Takoj ko je Enver Velić sodišču v Radovljici predložil domnevno posojilno potrdilo, ki naj bi ga podpisala Marjana M., je slednja Velića ovadila kranjskemu tožilstvu. Okrajno sodišče v Kranju je na predlog tožilstva in na podlagi ugotovitve sodne izvedenke Velića obsodilo zaradi kaznivega dejanja ponarejanja listin, in to še preden se je končalo sojenje v Radovljici. Sodišče v Kranju je razsodilo le na podlagi dokazov iz radovljiškega sodnega spisa. Kranjska okrajna sodnica mu je izrekla tri mesece pogojne zaporne kazni, ki je Velić ne bo prestal, če v dveh letih ne bo storil novega kaznivega dejanja. Velić se je vztrajno izogibal sprejemu sodbe, zato je šele pred dobrim mesecem postala pravnomočna.

Trdil, da je denar posodil njej

Po ovadbi Marjane M. in njenem opozarjanju nanj v medijih je Velić na okrajnem sodišču v Radovljici septembra pred dvema letoma zoper njo vložil tožbo. V njej je terjal 5600 evrov, kolikor naj bi ji posodil. Trdil je, da ga je Marjana M. poleti leta 2011 prosila za šest tisočakov, da pa ji je posodil le 5600 evrov, kolikor je pač imel doma. Potem naj bi pokazala svoj pravi obraz in ga začela blatiti po medijih.

Marjana M. je to zanikala in povedala, da si je Velić posojilo preprosto izmislil, da bi se ji maščeval, ker ga je ovadila zaradi goljufije. Marjana M. namreč trdi, da mu je posodila dobre tri tisočake, ki jih Velić ni nikoli vrnil. O tem trenutno razsoja sodišče v Novi Gorici. Velić je svoje trditve dokazoval tudi z razglednico iz ZDA, ki mu jo je poslala Marjana M. in v kateri je napisala, da zapravlja njegovih 5600 evrov. Kot je pojasnila, mu je z razglednico razgaljenih deklet hotela le sporočiti, da troši svoj denar, ki bi ji ga, če ne bi pravočasno odkrila, kakšen goljuf je, izvabil.

Ni hotel plačati sodnega prevajalca

Sodišče v Radovljici je zaslišalo Marjano M., Velića pa ne, ker ni hotel plačati prevajalca. Junija letos je namreč prišel na sodišče, vendar je sodnica ugotovila, da ne zna dobro slovensko, njegova spremljevalka Senija H. pa je slabo prevajala njegovo izpoved. Sodišče mu je nato naložilo, naj plača sodnega tolmača, da bo lahko govoril v svojem maternem jeziku. Ker tega ni storil in na naslednjo obravnavo na sodišče ni pripeljal tolmača, je sodišče sojenje sklenilo.

Sodnica Barbara Gomilar je razsodila, da je Velić lagal in njegovo tožbo proti Marjani M. zavrnila. Eden od odločilnih dokazov, ki ji je pomagal pri odločitvi, je bil tudi domnevni podpis Marjane M. na posojilnem potrdilu, za katerega je sodna izvedenka ugotovila, da je ponarejen. Celo več, ugotovila je, da je sporni podpis v resnici pomanjšan in nekoliko spremenjen podpis delavke koprskega centra za socialno delo.

Sodnica je kot lažno ocenila tudi pričanje Velićevega prijatelja Bećirja M., ki je trdil, da je videl, kako je Marjana M. podpisala potrdilo. Po naših informacijah je kranjsko tožilstvo zaradi tega za Bećirja M. že dobilo ovadbo zaradi krivega pričanja.

DANIJEL CEK


Najbolj brano