Letošnja košnja uničena

V nedeljo dopoldne je ogenj med Povžanami in Markovščino zajel 49 približno 300-kilogramskih bal sena in jih uničil. Gasilci so morali tleče bale razkopavati in zalivati skoraj ves dan, včeraj pa je seno spet zagorelo.

... nato pa so jih morali razkopati in pogasiti še tlečo 
notranjost. Foto: Pgd Materija
... nato pa so jih morali razkopati in pogasiti še tlečo notranjost. Foto: Pgd Materija

POVŽANE >Skladovnico bal sena na travniku med Povžanami in Markovščino, pri odcepu proti Skadanščini, je ogenj zajel v nedeljo ob pol enajstih dopoldne. Na klic na pomoč so se takoj odzvali gasilci iz Materije, za njimi pa so prihiteli na travnik še gasilci sežanskega zavoda. Požar je po predvidevanju domačinov najprej zajel najlon, s katerim je bil pokrit kup bal, stopljeni polivinil pa je nato zanetil vse bale hkrati.

Gasilci so najprej omejili požar, nato pa več ur zalivali bale z vodo in peno. Ker je ogenj tlel tudi v notranjosti kupa, jim je z bagrom priskočil na pomoč lastnik bal iz Povžan. Tleče bale so nato razkopavali in notranjost zalivali. Z ognjem se je do petih popoldne borilo 16 matarskih in štirje sežanski gasilci, porabili pa so več kot sto kubičnih metrov vode. Zaradi razsežnosti gašenja so aktivirali tudi civilno zaščito, ki je gasilcem dovažala pijačo in jedačo.

Čeprav so tleče bale zalivali še v nedeljo zvečer, je včeraj zjutraj ogenj spet vzplamtel. Matarski gasilci so včeraj spet zalivali goreče bale sena, tako zjutraj kot zvečer. V požaru je bilo uničenih 49 približno 300-kilogramskih bal sena, skupna škoda pa znaša približno 1200 evrov.

DC


Najbolj brano