Časar na Dobu

Nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja so organi pregona iz pripora v Parizu, kjer je bil od začetka meseca, danes nekaj pred 12. uro privedli na brniško letališče Jožeta Pučnika. Časarja bodo policisti najverjetneje takoj odpeljali v zapor na Dobu, kjer bo prestajal dosojeno večletno zaporno kazen.

Roberta Časarja so v zapor pospremile le novinarske ekipe. Foto: Danijel Cek
Roberta Časarja so v zapor pospremile le novinarske ekipe. Foto: Danijel Cek

KOPER, LJUBLJANA> Ob 12.55 je kombi uprave za izvrševanje kazenskih sankcij sam, brez spremstva, pripeljal v Slovensko vas. Z nezmanjšano hitrostjo kakšnih 30 kilometrov na uro je pohitel čez most in naprej po cesti proti glavnemu vhodu v zapor, mimo televizijskih ekip in fotoreporterjev.

Za razliko od slavnostnega prihoda Janeza Janše na Dob tokrat ni bilo kulturnega programa, petja in zastav, niti transparentov in solz. Roberta Časarja je v zapor pospremilo le osem novinarskih ekip.

Novinarje so ustavili na mostu. Od tam do vhoda v zaporniški kompleks je še približno 500 metrov, zato novinarji vstopa Časarja v Dob niso mogli videti in zabeležiti. Pravzaprav ga niso videli niti v vozilu, saj je imel kombi zatemnjena zadnja stekla.

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper je bil pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v povezavi z nepremičninskimi posli z Luko Koper. Obsojen je bil na pet let in devet mesecev zapora, a se 14. marca lani ni zglasil v zaporu na Dobu.

V javnosti so se že nekaj časa pred tem pojavila ugibanja, ali je Časar sploh še v Sloveniji, saj se ni udeleževal drugih obravnav na sodišču. Policija je za njim nato razpisala tiralico in izdala evropski priporni nalog.

Po enem letu so ga policisti s pomočjo Interpola izsledili v Dominikanski republiki, ki ga je izgnala v Francijo. V priporu v Parizu je bil od začetka meseca, na pariškem prizivnem sodišču pa je izrazil željo po hitri vrnitvi v domovino in pojasnil, da so razmere v tamkajšnjem zaporu slabe.

Po neuradnih informacijah je imel Časar v Dominikanski republiki registrirano podjetje, tam pa naj bi uporabljal hrvaške dokumente. Iz Slovenije je najprej potoval v Rusijo, iz Rusije v Panamo in od tam v Dominikansko republiko.

Zoper nekdanjega predsednika uprave Luke Koper pa v Sloveniji teče še več postopkov. Koprsko okrožno tožilstvo je doslej zoper njega vložilo pet obtožnic in dve zahtevi za preiskavo.

Časarja v Sloveniji ne čakajo le izterjava sodnih stroškov in odškodninske tožbe, ampak tudi plačilo stroškov privedbe na prestajanje kazni. Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij namreč določa, da stroške privedbe na prestajanje kazni plača obsojenec, tudi če je na prestajanje priveden z bega.

DC, STA


Najbolj brano