Lažnivo sodnico kazensko premestili

Predsednica okrajnega sodišča v Murski Soboti Darinka Pušenjak bo kazensko pol leta službovala na mariborskem okrajnem sodišču. Tako je dokončno odločil sodni svet, ker je policistom dala lažne osebne podatke.

 Foto: STA
Foto: STA

MURSKA SOBOTA > Pušenjakova je 28. avgusta lani med policijskim postopkom preverjanja identitete povedala, da osebnih dokumentov nima pri sebi, potem pa navedla podatke upokojene kolegice, ki živi v isti ulici kot sama.

Policista, ki sta zaradi prijave glasne zabave v lokalu Rock Caffe v bližini sodne stavbe, ki mu je obratovalni čas že potekel, prišli preverit, kaj se dogaja, sta laž odkrila in sprožila postopek zaradi kršitve zakona o osebnem imenu.

Pušenjakova je po dogodku medijem priznala, da je bila takrat z družbo iz službe v omenjenem lokalu, svoje početje pa je obžalovala, saj je zapisala, da je z lažnim predstavljanjem storila napako.

Da je ravnala v nasprotju s kodeksom sodniške etike je ocenil tudi predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti Branko Palatin, pod čigar pristojnost spada okrajno sodišče. Da gre za sodnika nesprejemljivo dejanje, pa je bilo tudi stališče predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše.

O ukrepu je sicer odločilo že disciplinsko sodišče, saj je ugotovilo, da je kršila ugled sodniškega poklica ter se neprimerno in nedostojno obnašala do državnega organa zunaj opravljanja sodniške službe. Sodni senat, ki ima pri tem zadnjo besedo, je odločitev sporočil danes.

Pušenjakova se bo morala preseliti ne delovno mesto v Maribor v 15 dneh po vročitvi odločbe.

STA


Najbolj brano