Lažni policist je preverjal denar

V hrvaški Istri policisti ljudi opozarjajo na prevarante, ki se predstavljajo za policiste. Pred kratkim je bil žrtev takšnega goljufa 74-letni domačin iz okolice Barbana na vzhodni strani istrskega polotoka.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

PULJ > Starejšega domačina je pred dnevi doma obiskal neznani moški in se mu predstavil kot policist. Natvezil mu je, da je prišel preverit, če ima doma ponarejen denar. Domačin mu je odgovoril, da ima denar na banki, a je lažni policist še kar vztrajal, da mu mora denar pokazati, saj bo v nasprotnem primeru moral za mesec dni v zapor.

Bil je tako prepričljiv, da je 74-letnik z njim res odšel na banko. Dvignil je nekaj tisoč kun in jih izročil prevarantu, ta pa je nato z denarjem izginil. Podobna zgodba prihaja s Krka. Tam je neznanec ogoljufal 88-letnega moškega. Predstavil se mu je kot bančni uslužbenec, od starejšega moškega pa je prevzel več zlatnine, vredne več sto tisoč kun.

Istrski policisti ob tem primeru ljudem svetujejo, naj v stanovanja ne spuščajo neznancev. Če pa se kdo predstavi kot delavec kakšne od državnih ustanov, naj od njega zahtevajo, da pokaže službeno izkaznico. Če je oseba sumljiva, naj po telefonu na uradnih naslovih preverijo, če so res koga poslali na njihov dom.

Če neznanci še kar vztrajajo, pa naj takoj pokličejo policijo, še svetujejo na istrski policijski upravi. Posebej previden je treba biti, ko kdo zahteva osebne podatke, še dodajajo.

NR


Najbolj brano