Ladjar ni prijavil petih milijonov evrov

Zaradi prenašanja večjih vsot denarja čez mejo se je v težavah znašel lastnik ladjarskega podjetja s sedežem v Kopru. Finančni stražniki iz Trsta so namreč ugotovili, da je v dveh letih v eni od tamkajšnjih bank dvigoval večje zneske denarja, nato pa naj bi čez mejo prenesel skupno kar pet milijonov evrov. Ker prenosov denarja čez mejo ni prijavil, ga menda čaka vrtoglava kazen, grozi mu od 1,2 do 2,1 milijona evrov kazni.

Podjetnik iz Kopra, ki naj bi se ukvarjal z ladjarskimi posli, je 
v dveh letih čez mejo prenesel pet milijonov evrov. Foto: Susana Vera
Podjetnik iz Kopra, ki naj bi se ukvarjal z ladjarskimi posli, je v dveh letih čez mejo prenesel pet milijonov evrov. Foto: Susana Vera

TRST, KOPER > Tržaška finančna straža je konec tedna poročala o podjetniku iz Kopra, ki so ga zalotili pri kršenju zakonskih predpisov o preprečevanju pranja denarja.

Med podatki o transakcijah ene od bančnih poslovalnic v Trstu so finančni stražniki postali pozorni na dvige, ki jih je opravljal slovenski podjetnik.

V dveh letih 72 dvigov denarja

Ugotovili so, da je v dveh letih opravil 72 dvigov z bančnega računa. Vsote so bile različno visoke. V nekaterih primerih je, kot poročajo finančni stražniki, z bančnega računa dvignil tudi 50.000 ali celo 60.000 evrov. Skupno pa je znesek v dveh letih presegel pet milijonov evrov. Denar naj bi podjetnik prenašal čez mejo v Slovenijo, a dvigov oziroma prenosov denarja ni prijavil carinski službi. Zato pa so o transakcijah nad določenim zneskom pristojnim službam dolžne poročati banke.

Predvidena kazen za ta prekršek je po poročanju tržaških medijev od 1,2 milijona evrov do celo 2,1 milijona evrov. Tako kot v drugih državah tudi italijanski predpisi o preprečevanju pranja denarja določajo, da morajo biti transakcije sledljive.

Vsak prenos večje vsote denarja je treba prijaviti

Prijaviti je treba tudi vsak prenos gotovine čez mejo, ki je višji od 10.000 evrov. Podobna pravila veljajo tudi v Sloveniji, zato se je že večkrat zgodilo, da so cariniki, denimo na meji s Hrvaško, zasegli zneske denarja, ki so presegali 10.000 evrov. Spomnimo, pred kratkim so srbski cariniki na letališču v Beogradu skoraj 400.000 evrov zasegli tudi Primorcu, ki je priletel iz Barcelone, denarja v kovčku pa ni prijavil. Carinikom pa je šele nato povedal, da naj bi šlo za dobitek na lotu.

Tržaški finančni stražniki niso razkrili podrobnosti o slovenskem podjetniku, ki so ga zalotili pri kršenju predpisov, izdali so le, da ima njegovo podjetje sedež v Kopru in da v Italiji ni dejavno, ima pa pri tržaških bankah odprtih več transakcijskih računov. Primorski dnevnik pa je poročal, da gre za ladjarsko družbo s sedežem v Kopru. SP


Najbolj brano