Krivdo za tragično nesrečo je senat pripisal le enemu

Dve leti zapora s štiriletno preizkusno dobo: takšno kazen je senat novogoriškega okrožnega sodišča včeraj izrekel Ismetu Turanoviću zaradi tragične delovne nesreče, ki se je zgodila septembra 2008 pri gradnji črpalne hidroelektrarne (ČHE) Avče. Romana Sladiča in Andreja Koširja so oprostili, saj naj ne bi ogrožala varnosti pri delu. Tožilstvo in obsojeni sta že napovedala pritožbo.

Ismet Turanović je bil včeraj edini od obtoženih, ki se je udeležil izreka sodbe na novogoriškem okrožnem sodišču. Foto: Leo Caharija
Ismet Turanović je bil včeraj edini od obtoženih, ki se je udeležil izreka sodbe na novogoriškem okrožnem sodišču. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Šest let in pol po hudi delovni nesreči na delovišču ČHE Avče, v kateri sta pri izkopu vertikalnega tlačnega jaška umrla dva delavca družbe Primorje Geotehnika, tretji pa se je huje poškodoval, se je sojenje zoper trojico obtoženih včeraj končalo. Tričlanski senat novogoriškega okrožnega tožilstva je izrekel oprostilno sodbo Romanu Sladiču in Andreju Koširju, Ismeta Turanovića pa je spoznalo za krivega povzročitve kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu. Prisodilo mu je pogojno kazen dveh let zapora s štiriletno preizkusno dobo.

Okvara reduktorja stala dve življenji

Obtožena trojica naj bi bila po mnenju tožilstva odgovorna za tragično nesrečo, ki se je zgodila na delovišču ČHE Avče ob izkopu skoraj 200 metrov globokega vertikalnega tlačnega jaška v noči na 9. september 2008. Življenje sta izgubila 37-letni hrvaški državljan ter 49-letni državljan Bosne in Hercegovine. Tretji delavec družbe Primorje Geotehnika, ki se je skupaj z njima v jašek spuščal s spornim žerjavom, se je pri tem huje poškodoval in je odtlej invalidsko upokojen. Četrtemu delavcu pa je v jašku uspelo pravočasno odskočiti in se umakniti padcu košare z delavci. Zaradi strojeloma v reduktorju žerjava je košara z delavci zgrmela približno 180 metrov v globino.

Naročnik gradnje ČHE Avče so bile Soške elektrarne, izvajalec pa družba Primorje Geotehnika. Njen direktor je bil tedaj Roman Sladič, ki je nadomeščal odsotnega tehničnega vodjo, sicer soobtoženega Aleša Hauptmana, ki pa je med postopkom umrl. Ismet Turanović je bil zadolžen za strokovne naloge izvajanja varstva pri delu, Andrej Košir pa je opravljal naloge odgovornega vodje geotehničnih del. Prav na vloge, ki so jih obtoženi imeli pri omenjenem rudarskem projektu, se je osredotočila tudi višja državna tožilka Damijana Bandelj, ko je zaradi ogrožanja varnosti pri delu za vsakega izmed njih predlagala po eno leto zapora. Zagovorniki obtoženih pa so poudarili, da krivcev za nesrečo ni med obtoženimi, in zanje predlagali oprostilne sodbe.

Dobro je poznal projekt

Tričlanski senat novogoriškega okrožnega sodišča je včeraj izrekel obsodilno sodbo le Ismetu Turanoviću, ker iz malomarnosti ni deloval v skladu s predpisi, po katerih bi kot odgovorni za zagotavljanje varstva pri delu moral ravnati. Opustil naj bi svojo odgovornost pri delu, ko ni onemogočil prevoza ljudi z žerjavom brez obratovalnega dovoljenja za tovrstno delo. Pri uporabi žerjava, ki ni bil ustrezno opremljen za prevoz ljudi, so bila vedno ogrožena življenja ljudi, ki so se z njim prevažali. Ker je sodeloval pri nastajanju rudarskega projekta, je sodišče menilo, da ga je dobro poznal, a mu je zadoščalo ustno zagotovilo Aleša Hauptmana o pridobljenih vseh potrebnih dokumentih za uporabo žerjava. Sodišče mu je izreklo pogojno obsodbo: dve leti zapora s preizkusno dobo štirih let.

Zgolj sklepanje ne zadošča

Romana Sladiča in Andreja Koširja pa je sodišče oprostilo obtožbe ogrožanja varnosti pri delu. “Zgolj sklepanje ne zadošča, za očitke bi morali z gotovostjo potrditi, da sta opustila dolžnostno ravnanje. Prav tako je manjkal obstoj krivde, torej subjektivni odnos do nesreče,” je odločitev obrazložila predsednica senata Andrejka Luznik.

Roman Sladič kot direktor ni mogel bdeti nad vsemi projekti, za ustrezna pooblastila za zagotavljanje varnosti pa je zadolžil Aleša Hauptmana in Ismeta Turanovića. Andrej Košir po mnenju senata ni bil usposobljen za tehničnega vodjo. Tožilstvo mu je namreč očitalo tudi opravljanje te funkcije.

Pritožbo zoper sodbo sta že napovedala tako obsojeni kot tožilstvo.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano