Krivdo vali na drugega

“Nisem ukradel tovornjaka. Samo peljal sem ga na Madžarsko, ker me je tako prosil kolega, ker ni smel voziti na Madžarskem,” je včeraj zatrdil 59-letni Safet V. Tožilstvo mu očita, da je oktobra 2012 v Gornji Bitnji na Bistriškem ukradel mercedesov tovornjak, on pa trdi, da ni vedel, da je tovornjak ukraden.

   Oktobra predlani je malo manjkalo, pa bi mercedesov tovornjak  brkinskega podjetja Ronzullo končal brez sledi v 
Srbiji (fotografija je simbolična).
Oktobra predlani je malo manjkalo, pa bi mercedesov tovornjak brkinskega podjetja Ronzullo končal brez sledi v Srbiji (fotografija je simbolična). 

KOPER > Zgodba z ukradenim tovornjakom podjetja Ronzullo iz Gornje Bitnje pri Ilirski Bistrici se je zgodila in k sreči končala v enem dnevu. V začetku oktobra 2012 je v tovornjak v Gornji Bitnji nekdo vlomil, ga s ponarejenim ključem spravil v tek in se s prikolico vred, na kateri je bilo dobrih dvajset ton kartona, odpeljal v neznano.

Lastnik podjetja je zjutraj opazil, da tovornjaka ni, in takoj poklical policiste. Povedal jim je, da ga je neznanec zjutraj poklical s skrite številke in mu rekel, naj na Hrvaško prinese 8000 evrov, pa mu bodo vrnili tovornjak. Lastnik se je celo odpravil z avtom proti Hrvaški in sledil navodilom neznanca, vendar se je še pred prihodom na cilj premislil in se vrnil domov.

Policija je takoj razpisala iskanje ukradenega vlačilca mercedes benz actros s prikolico znamke schmitz in ga vpisala tudi v schengenski informacijski sistem. Prav na podlagi tega zapisa so še isti dan, ko je tovornjak izginil, madžarski policisti vozilo odkrili na madžarsko-srbski meji. Za volanom je sedel danes 59-letni Safet V., bosanski državljan iz Kopra. Tovornjak so zasegli in ga po hitrem postopku vrnili lastniku, voznik pa si je prislužil ovadbo zaradi velike tatvine.

Ni vedel, da je ukraden?

Na predobravnavnem naroku Safet V. dejanja ni priznal, ampak je sodniku Matevžu Grosu razlagal, da ni vedel, da je tovornjak ukraden. Peljal naj bi ga na Madžarsko, ker naj bi ga to prosil šoferski kolega Dragan P., ki naj bi mu za to tudi plačal. Ta naj bi mu zatrdil, da je zaposlen v podjetju Ronzullo, da pa ne more voziti po Madžarski, ker so mu policisti izrekli prepoved vožnje.

Ker naj ne bi dvomil v njegovo poštenost, se je na Lomu usedel za volan tovornjaka in nadaljeval vožnjo do Madžarske in čez njo vse do meje s Srbijo. Tam na bi tudi razložil dobrih dvajset ton kartona v kolutih. Nato je nameraval prečkati mejo in se v neki gostilni v Srbiji srečati z Draganom P., vendar so mu to preprečili madžarski policisti.

Vso noč igral, nato ves dan vozil

“Ko sem potem brez tovornjaka prišel do te gostilne, bi Dragana pretepel, če me ne bi drugi ustavili. Bil sem jezen. Na koncu mi je plačal 70 evrov in s svojim avtom sem se potem vrnil domov,” je včeraj povedal. Od Loma do madžarsko-srbske meje se je za njim z njegovim rdečim cliom namreč ves čas vozila Draganova žena, medtem ko je bil Dragan z njim v kabini. Sicer pa naj bi Dragan Safeta našel v lipiški igralnici, kjer naj bi igral bingo, in se nato brez počitka odpravil na dolgo vožnjo.

Sodišče je kot pričo v Koper včeraj povabilo tudi domnevnega Dragana P. in iz Srbije dobilo celo podpisano povratnico vabila. Vendar na njej ni bilo Draganovega podpisa, ampak nek drugi podpis, pod katerim je pisalo, da je podpis njegove žene. Pripisala je še, da Dragana ni doma. “Sem slišal, da je nekje v zaporu v Italiji,” je pristavil Safet, ki je v svojem zagovoru tudi povedal, da je slišal, da je Dragan P. v Italiji ukradel več tovornjakov.

DANIJEL CEK


Najbolj brano