Kriminalisti z več ovadbami; neuradno vpleteni Gorenjska banka, Merfin in Iskratel

Gorenjski kriminalisti so zaradi suma zlorabe položaja in pomoči pri tej zlorabi kazensko ovadili sedem odgovornih oseb v treh gospodarskih družbah in eno pravno osebo. Po neuradnih informacijah naj bi bili vpleteni Gorenjska banka, Merfin in Iskratel.

 Foto: Gpu
Foto: Gpu

KRANJ > V preiskavi, ki jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, so kriminalisti ugotovili, da je holdinška družba v letu 2007 med poslovnimi partnerji iskala družbe, ki bi za financiranje menedžerskega prevzema prevzele vlogo vmesnega člena med banko in to holdinško družbo in v ta posel eno družbo tudi prepričala, so sporočili iz policije. Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti se kaznuje z zaporom do osmih let.

Po neuradnih informacijah naj bi bili v zgodbo vpleteni Gorenjska banka, Merfin kot holdinška družba in Iskratel kot vmesni člen.

Osumljenci omogočili 20-milijonsko obvodno financiranje holdinške družbe

Osumljenci so po navedbah policije s posojilnim poslom v nasprotju s predpisi, ki urejajo bančno poslovanje, tako omogočili 20-milijonsko obvodno financiranje holdinške družbe in pridobitev protipravne koristi tej družbi.

Holdinška družba posojila sama po pojasnilih policije ne bi dobila, ker je bila do banke na zgornji meji svoje dopustne izpostavljenosti, obvodna družba pa je v kaznivem dejanju predstavljala samo vmesni člen, da se je zagotovilo navidezno zakonito poslovanje banke.

Posel so po ugotovitvah kriminalistov za holdinško družbo omogočile odgovorne osebe v banki in obvodni družbi, ki je bila v kaznivem dejanju po nastanku insolventnosti holdinške družbe oškodovana za približno devet milijonov evrov.

Podobne ugotovitve je obrodila tudi preiskava, zaključena leta 2013

Zelo podobne nezakonitosti so kriminalisti po navedbah policije ugotovili tudi v preiskavi, zaključeni leta 2013, ko sta osebi v banki, prav tako v povezavi z menedžerskim prevzemom podjetja, preko obvodne korporacije isti holdinški družbi omogočili desetmilijonsko obvodno financiranje.

Obvodna družba je bila takrat oškodovana za vseh deset milijonov, ki jih je terjala banka, čeprav so ji zagotovili, da ne prevzema nikakršnega tveganja iz posojilnega razmerja.

Nacionalni preiskovalni urad je na kranjsko tožilstvo februarja lani nato podal kazensko ovadbo zoper tri osebe zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja. Šlo naj bi med drugim za ovadbo zoper nekdanjega predsednika uprave Gorenjske banke Gorazda Trčka.

Delež škode, ki je bil na Gorenjskem povzročen z gospodarsko kriminaliteto v zadnjih dveh letih, presega 70 milijonov evrov, kriminalisti pa so obravnavali približno 2500 gospodarskih kaznivih dejanj. Največ škode, približno 50 milijonov, je bilo povzročene z zlorabami položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, so še poudarili na policiji.

STA


Najbolj brano