Kriminalisti spet na ajdovski občini, zaslišali so tudi Poljšaka

Novogoriški policisti so v sredo znova obiskali Občino Ajdovščina in opravili več hišnih preiskav ter zasegli dokumentacijo, povezano s sumi storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Domnevno sporna naj bi bila pogodba za izvajanje informativnega programa na lokalni radijski postaji v letu 2013. Zaslišali so tudi nekdanjega župana Marjana Poljšaka in zdajšnjega podžupana Mitjo Tripkovića.

Tudi januarja lani so novogoriški kriminalisti obiskali ajdovsko občino in odnesli dokumentacijo. Foto: Leo Caharija
Tudi januarja lani so novogoriški kriminalisti obiskali ajdovsko občino in odnesli dokumentacijo. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Na policijski upravi Nova Gorica so potrdili, da kriminalisti in policisti na območju Ajdovščine izvajajo preiskovalna dejanja, povezana s sumi storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Predstavnik za odnose z javnostmi PU Nova Gorica Dean Božnik je potrdil, da so v sredo trem osumljenim osebam zaradi utemeljenih razlogov za sum odvzeli prostost in odredili pridržanje.

Z več osebami so opravili pogovore in pri različnih subjektih zasegli dokumentacijo. Po zaslišanju so pridržane izpustili na prostost. Predkazenski postopek usmerja in vodi novogoriško okrožno državno tožilstvo.

Poljšak se podrobnosti ne spomni

Na občini so včeraj potrdili, da je bila pri njih preiskava in da je policijo zanimala pogodba o oglaševanju iz leta 2013, ko je občino še vodil Marjan Poljšak. Podrobnosti niso želeli razkriti. “Podpisnikov zaradi varovanja osebnih podatkov ne moremo posredovati. Pogodba se je nanašala na leto 2013, torej ji je veljavnost že potekla. Danes občina nima nobene podobne pogodbe. Pridržan ni bil nihče iz občinske uprave,” so skopo sporočili iz občine.

Nekdanji župan Poljšak je potrdil, da ga je policija povabila na pogovor. “Šlo je za neformalni pogovor, zanimalo jih je, če kaj vem o tej pogodbi in kaj vem. Žal se podrobnosti ne spomnim, ker se v tovrstne zadeve nisem poglabljal. Verjetno so mi sodelavci v občinski upravi vsebino pogodbe pojasnili vsaj na kratko. Toda jaz sem občinski upravi zaupal in verjamem, da mojega zaupanja ni zlorabila.”

Kot smo izvedeli, je policija opravila pogovor tudi z zdajšnjim podžupanom in nekdanjim opozicijskim svetnikom Mitjo Tripkovićem, solastnikom in direktorjem medijske hiše Nova Nova, ki razpolaga s frekvencami nekdaj priljubljene lokalne radijske postaje Radio Nova.

Tripković: Konflikta interesov ni bilo

Bistvo preiskave bi lahko bilo v domnevnem konfliktu interesov, v katerem se je posredno znašel prav Tripković. “Policija je zbirala informacije o pogodbi, ki jo je Občina Ajdovščina leta 2013 na podlagi razpisa za naročila male vrednosti sklenila s podjetjem RF marketing za izvedbo informativnega programa Vetričke. Izvajalec je z mano sklenil podizvajalsko pogodbo, saj sem mu dal v najem frekvence in druge storitve, s katerimi razpolagam. Policijo je zanimalo, ali sem kakorkoli sodeloval pri prijavi podjetja RF marketing na občinski razpis ali vplival na odločitev občine. Sam sem bil tedaj opozicijski svetnik in oster kritik županove politike. Zagotovo nisem vplival na odločitev občine. V tem primeru tudi ni šlo za direkten tok izplačila, zato ocenjujem, da tu ni bilo konflikta interesov,” je včeraj pojasnil Tripković. Dodal je še, da je primer že obravnavala protikorupcijska komisija, a na njeno poročilo še čaka.

Družba Nova Nova je sicer zadnja leta ustvarjala radijski program v koprodukciji z Radiom Center. Domača produkcija so bile le lokalne novičke. Po podatkih Tripkovića je Občina Ajdovščina v letih od 2002 do 2013 na radiu naročila in tudi sofinancirala informativni program. Zneski pa so se s približno 40.000 evrov iz prvih let spustili na približno 12.000 evrov v letu 2013. Trenutno na frekvenci Radia Nova lokalnega programa ni več, saj ga, kot še dodaja Tripković, nima kdo ustvarjati.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano