Kriminalisti razkrili združbo izsiljevalcev

Gorenjski in ljubljanski kriminalisti so v sredo izvedli hišne preiskave pri osmih osumljencih z območja Ljubljane, ki naj bi v zadnjih štirih mesecih izvedli 19 kaznivih dejanj s področja izsiljevanja in prepovedanih drog. Po ugotovitvah kriminalistov so osumljenci od oškodovancev izsiljevali plačilo visokih namišljenih dolgov.

 Foto: Reuters
Foto: Reuters

LJUBLJANA > S Policijske uprave Kranj so danes sporočili, da je v sredo več kot 50 policistov in kriminalistov s kranjske in ljubljanske policijske uprave na območju Ljubljane opravilo osem hišnih preiskav in obravnavalo osem osumljencev. Štiri izmed njih bodo privedli k preiskovalni sodnici.

Izsiljevanja so osumljene tri osebe, stare med 30 in 36 let, ena izmed njih pa je skupaj s še petimi osebami, starimi med 23 in 40 let, osumljena še več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Dva osumljenca so policisti v preteklosti že obravnavali za nasilna kazniva dejanja, enega pa za prepovedane droge.

Izsiljevali namišljene dolgove

Kot ugotavljajo kriminalisti, so izsiljevalci kazniva dejanja izvrševali organizirano s še več neznanimi storilci. Z izsiljevanjem so se ukvarjali dlje časa, od oškodovancev pa so izsiljevali namišljene dolgove in se pri tem posluževali zastraševanja in nasilja.

V enem od primerov naj bi osumljenca, stara 31 in 36 let, dva oškodovanca izsiljevala za izmišljen dolg v višini 50.000 evrov, če plačata takoj, oziroma za kar 320.000 evrov, če ga ne plačata, a nase prevzameta dolg njunega poslovnega partnerja, ki naj bi znašal 250.000 evrov. Kriminalisti povezav med tem dolgom in poslovanjem oškodovancev niso našli, storilčev izključni namen pa naj bi bil s silo ali grožnjo pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist.

V drugem primeru naj bi 36-letnik v sodelovanju s 30-letnim osumljencem od enega oškodovanca izsilil 1000 evrov izmišljenega dolga, ker naj bi oškodovanec pri poskusu reševanja spora s tretjo osebo uporabil njegovo ime. Ko sta osumljenca izmišljeni dolg izsilila, sta si izmislila še enega, v nižjem znesku, ki pa naj bi nastal zato, ker prvi ni bil plačan takoj, kažejo ugotovitve.

V preiskavi zasegli večjo količino testosterona, ampule z rastnimi hormoni ...

Med preiskavo so kriminalisti odkrili še, da se 36-letni osumljenec ukvarja tudi s prepovedanimi snovmi v športu, ki predstavljajo veliko nevarnost za zdravje uživalcev, med katerimi je veliko zlasti mlajše populacije. Nezakonita trgovina s temi snovmi naj bi potekala med njim in še najmanj petimi drugimi osumljenci.

Podoben primer so gorenjski kriminalisti sklenili tudi decembra lani, ko so zaradi izsiljevanja namišljenih dolgov kazensko ovadili pet oseb, starih od 25 do 44 let, doma iz Škofje Loke in Ljubljane. Tudi ti storilci so kazniva dejanja izvrševali organizirano v okviru kriminalne združbe.

Kriminalisti so v preiskavi zasegli večjo količino testosterona, ampule z rastnimi hormoni, različne tablete, ki so v športu prepovedane, rastlinske delce prepovedanih drog, pa tudi orožje, naboje in teleskopsko palico.

Za izsiljevanje se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let, za nezakonitosti povezane z nedovoljenimi snovmi v športu pa z zaporom od enega do desetih let.

STA


Najbolj brano