Bratuškovo preiskujejo zaradi suma samokandidature za evropsko komisarko

NPU je preiskavo zoper nekdanjo premierko in predsednico ZaAB Alenko Bratušek zaradi suma zlorabe položaja pri samokandidaturi za evropsko komisarko začel na podlagi obvestila, ki so ga prejeli oktobra, je v današnji izjavi potrdil predstavnik policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija. Policija je opravila že tri od šestih hišnih preiskav.

Kriminalisti opravljajo preiskavo pri predsednici ZaAB Alenki Bratušek. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Kriminalisti opravljajo preiskavo pri predsednici ZaAB Alenki Bratušek. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) Alenko Bratušek preiskuje zaradi kandidature v Evropsko komisijo, je potrdil odvetnik Bratuškove Aleksander Čeferin. Po njegovem “še NPU ne ve”, kaj išče pri Bratuškovi.

“Kaj pa mislijo, da bodo našli na hišni preiskavi? Morda pismo Junckerja, naj gospa Bratušek ne pozabi dvigniti roke, ko se bo na vladi glasovalo o njej? Zadeva je absurdna in tega smo v naši državi že navajeni. Državi gre slabo in nobene predstave za javnost tega ne bodo spremenile. Vprašanje je le, kdaj bo večina to spoznala,” je poudaril Čeferin.

Kot so že dopoldne sporočili z Generalne policijske uprave, gre za preiskave stanovanjskih prostorov, prostorov zakonodajnega in izvršilnega organa države ter prostorov ene od političnih strank. Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic. Nobenemu od osumljenih oseb niso odvzeli prostosti, ker za to ni zakonskih razlogov.

Kot je povedal Menegalija, so v hišnih preiskavah zasegli dokumentacijo, korespondenco in elektronske naprave. Preiskovalci NPU so preiskavo že opravili na njenem domu v Kranju, prišli pa so tudi na sedež stranke, v državni zbor in na vlado.

Sum kaznivega dejanja je naznanila novogoriška odvetnica

Naznanilo suma kaznivega dejanja je pred časom podala skupina Kazenska ovadba. Zastopnica skupine, novogoriška odvetnica Ana Jug, je pojasnila, da je skupina Kazenska ovadba v postopku t. i. samokandidature Bratuškove videla znake kaznivega dejanja, zato so tudi podali naznanilo. Nimajo pa potrditve, ali preiskava NPU dejansko izhaja iz njihovega naznanila.

Pojasnila je, da skupino sestavljajo ljudje, ki jim ni vseeno za Slovenijo, za naznanilo pa so se odločili, ker je to njihova državljansko dolžnost. Kot pravi Jugova, so v času svojega delovanja podali že več naznanil “deviantnega ravnanja večjega obsega”.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je oktobra v primeru postopka predlaganja in imenovanja kandidatov za člana Evropske komisije ugotovila, da je bila Bratuškova v nasprotju interesov. Na KPK so menili, da je bilo sporno, da je Bratuškova odločala o svoji kandidaturi za komisarko.

Bratuškova je bila zaradi kandidature deležna številnih kritik

Zaradi samokandidature je bila Bratuškova deležna številnih kritik, tako iz vrst tedanjih koalicijskih partnerjev kot tudi iz vrst opozicije, njeni kandidaturi pa ni bil naklonjen niti zmagovalec volitev, sedanji premier Miro Cerar.

Vlada pod vodstvom Bratuškove, ki je opravljala tekoče posle, je predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju konec julija poslala seznam treh komisarskih kandidatov - poleg Bratuškove sta bila na njem še zunanji minister Karl Erjavec in evropska poslanka Tanja Fajon. Juncker je izbral Bratuškovo in ji ponudil mesto podpredsednice Evropske komisije, pristojne za energetsko unijo.

A Bratuškova v začetku septembra lani ni prestala zaslišanja v Evropskem parlamentu in je 9. oktobra od kandidature odstopila. Vlada Mira Cerarja, ki je medtem že nastopila mandat, je nato kandidirala Violeto Bulc.

STA


Najbolj brano