Kriminalisti v preiskavi Probanke na DUTB iščejo dokaze za 17-milijonsko oškodovanje

Preiskovalci NPU v današnjih preiskavah iščejo dokaze za utemeljitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja s področja bančne kriminalitete, s katerimi naj bi si osumljeni pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 17 milijonov evrov. V DUTB so potrdili, da preiskave potekajo v njihovi mariborski podružnici zaradi Probanke.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada  v preiskavi 
Probanke na Družbi za upravljanje terjatev bank iščejo 
dokaze za 17-milijonsko oškodovanje. Foto: STA
Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada v preiskavi Probanke na Družbi za upravljanje terjatev bank iščejo dokaze za 17-milijonsko oškodovanje. Foto: STA

LJUBLJANA > V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so potrdili, da preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) potekajo v njihovi mariborski podružnici, pod drobnogled pa so kriminalisti vzeli sum kaznivih dejanj pred letošnjo pripojitvijo Probanke k DUTB in začetkom nadzorovane likvidacije Probanke septembra 2013.

“Preiskovalci opravljajo šest preiskav poslovnih prostorov na območjih policijskih uprav Maribor, Ljubljana in Celje, kjer iščejo in zasegajo dokaze,” so pojasnili na Generalni policijski upravi. “S kaznivimi dejanji je bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini 17 milijonov evrov,” so dodali.

Po doslej ugotovljenih informacijah so osumljeni bančniki iz banke s sedežem v Mariboru med letoma 2008 in 2010 v nasprotju s predpisi in dobro bančno prakso štirim gospodarskim družbam odobrili več kreditov, čeprav so vedeli, da jih družbe ne bodo sposobne vrniti, krediti pa tudi niso bili ustrezno zavarovani, so naknadno sporočili iz policije.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, aktivnosti pa izvaja 41 preiskovalcev NPU ob pomoči kriminalistov policijske uprave Maribor.

Po poročanju medijev so kriminalisti od jutra tudi na domu nekdanje predsednice uprave ugasle Probanke Romane Pajenk. Po informacijah portala 24ur.com zaradi spornih kreditov nekdanje uprave Probanke pod vodstvom Pajenkovi iščejo poslovno dokumentacijo, ki se nanaša na milijonska posojila nekdanje Probanke družbam Zlata Moneta II in Medaljon, celjskemu Klasju ter Pekarnam Ptuj.

Portal Siol.net navaja, da jih sumijo zlorabe položaja pri odobritvi posojil družbam v lasti velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika, brata Pajenkove.

Po informacijah portalov naj bi bilo kaznivih dejanj zlorabe položaja osumljenih pet bančnikov Probanke, poleg nekdanje prve dame ugasle mariborske banke še člana uprave Milana Lah in Vito Verstovšek, direktor v poslovni enoti Maribor Borut Bizjak in še eden od direktorjev znotraj banke Peter Lobnik.

Kriminalisti jih po pisanju 24ur.com sumijo, da so dajali posojila družbam, ki do tega niso bile upravičene in niso bile kreditno sposobne, saj so nekatere poslovale celo z izgubo. Po mnenju kriminalistov naj bi bančniki vedeli, da družbe kreditov ne bodo mogle vrniti. Tako naj bi kršili več bančnih predpisov in internih aktov, pa tudi zakon o bančništvu.

V primeru posojila Klasju Celje in Pekarnam Ptuj naj bi šlo po navedbah portala za pet milijonov evrov, čeprav naj bi bil denar v resnici namenjen enemu od Ročnikovih podjetij, ki naj bi potem s tem denarjem kupil delnice NKBM, ki jih je imela v lasti Probanka.

Premoženje Probanke je bilo skupaj s tistim od Factor banke v začetku tega leta po odločitvi vlade pripojeno k DUTB, banki pa sta izgubili bančno licenco in ugasnili. Na DUTB je zato tudi dokumentacija, povezana s posojili obeh bank.

STA


Najbolj brano