Krašovcu očitajo zlorabo položaja

“Ne priznavam krivde,” je bil včeraj na koprskem okrožnem sodišču kratek nekdanji predsednik uprave Cimosa France Krašovec. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja, ki naj bi se zgodila pred leti pri domnevno sporni prodaji stavbe v Zagrebu, za 1,5 milijona evrov naj bi oškodoval sežansko družbo Cef-ing, ki je že izbrisana iz registra. O še sveži ovadbi zaradi goljufije v škodo Evropske unije, težki več kot pet milijonov evrov, pa Krašovec ni želel dajati izjav.

France Krašovec z odvetnikom Francem Rojkom (desno) Foto: Tomaž Primožič/Fpa
France Krašovec z odvetnikom Francem Rojkom (desno) Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na včerajšnjem predobravnavnem naroku je sodnik Matevž Gros 62-letnega Franceta Krašovca, nekdanjega prvega moža koprskega Cimosa, najprej vprašal, ali namerava priznati krivdo za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja. Krašovec je bil pričakovano kratek: “Ne priznavam krivde.”

Zlorabo položaja naj bi zagrešil pred leti, ko je podpisal pogodbo o prodaji dela stavbe v Zagrebu hrvaškemu podjetju, čeprav je te prostore že pred tem kupilo podjetje Cef-ing. Sodniku Grosu včeraj ni uspelo končati predobravnavnega naroka, saj mora najprej ugotoviti, ali imata družbi, ki sta pravni naslednici izbrisane družbe Cef-ing (Soft-ing in Hormes iz Kanade), lahko v tem postopku vlogo oškodovanca. Narok bodo nadaljevali v začetku marca. Do takrat pa bodo prevedli tudi listine, ki so v hrvaškem jeziku.

Koprski in mariborski kriminalisti so tožilstvu zaradi goljufije v škodo Evropske unije ovadili skupno 16 osumljenih in tri pravne osebe (po neuradnih podatkih Cimos, Si.Eva in Simit). Cimos se je pred leti, v času, ko je družbo vodil Krašovec, prijavil na razpis evropskega sklada za regionalni razvoj, da bi pridobil denar za novo opremo. A so nato stare stroje le prebarvali in preuredili. Krašovec včeraj ovadbe ni želel komentirati.

Pričal bo tudi Andro Ocvirk

Odvetnik Franc Rojko, ki zagovarja Krašovca, je sodniku Grosu predlagal zaslišanje več prič, ki bi lahko osvetlile sporno prodajo stavbe v Zagrebu. Med drugim naj bi zaslišali Andra Ocvirka, ki je bil še do nedavnega predsednik nadzornega sveta Cimosa in predsednik posebne pogajalske skupine, ki je skrbela za dezinvestiranje v Cimosu. O tem, kdo se je ukvarjal s prodajo stavbe v Zagrebu, naj bi izprašali še nekaj nekdanjih zaposlenih.

Na začetku včerajšnje obravnave se je zapletlo, ko je odvetnik Branko Derstvenšek sedel na prostor, kjer običajno poleg tožilca sedijo pooblaščenci oškodovancev. Povedal je, da je pooblaščenec družb Soft-ing in Hormes, ki sta pravni naslednici oškodovane družbe Cef-ing, ki so jo po zakonu o finančnem poslovanju izbrisali. Cef-ing je bil lastnik dela stavbe v Zagrebu, ki jo je Cimos nezakonito prodal, je poudaril odvetnik Derstvenšek. V spis je že pred časom vložil sodbe hrvaških sodišč, ki so jim - po besedah odvetnika - dale prav.

Nekdanji prvi mož Cimosa je na sodišču pojasnil, da nima praktično nobenega premoženja, nobene nepremičnine in ne avtomobila. Pri preiskovalni sodnici pa je leta 2009 povedal, da je solastnik nepremičnine in da ima 6000 evrov neto plače. Zdaj kot upokojenec prejema 1500 evrov pokojnine, premoženja pa se je očitno znebil.

Korist je imel Cimos Buzet

Krašovec naj bi po obtožbi podjetju Cimos Buzet pridobil za 1,5 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Vse skupaj pa se vrti okoli poslovne stavbe v Zagrebu, ki jo je na Cimosovem zemljišču v začetku devetdesetih let gradil mariborski Gradis. Cef-ing pa je del te (takrat še nedograjene) stavbe leta 1991 kupil od Gradisa.

Deset let zatem je Cimos ta del stavbe prodal hrvaškemu podjetju Berny Commerce. Sprva so Krašovcu menda v zahtevi za preiskavo očitali goljufijo v škodo tega hrvaškega podjetja, a se je kasneje izkazalo, da ni bilo oškodovano. V Cimosu so doslej očitke vedno zanikali, Krašovec je včeraj po naroku povedal le, da je Gradis prodal “bodočo stavbo”.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano