Kraševec in Bukvič morata zbrati 4000 evrov za izvedenca

Franc Krašovec in Vladimir Bukvič, od katerih Cimos terja več kot deset milijonov evrov odškodnine, bosta poskušala do konca januarja zbrati skupaj 4000 evrov. Gre za predujem za plačilo izvedenca finančne stroke, ki ga bo imenovalo sodišče. Morda pa se bo izkazala tudi potreba po izvedencu za šport.

Franc Krašovec bo skupaj z Vladimirjem Bukvičem poskušal 
zbrati 4000 evrov za novega izvedenca. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Franc Krašovec bo skupaj z Vladimirjem Bukvičem poskušal zbrati 4000 evrov za novega izvedenca. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Cimos toži nekdanjega predsednika uprave Franca Krašovca in nekdanjega prokurista Vladimirja Bukviča in od njiju zahteva odškodnino. Očita jima, da sta s kreditiranjem Rokometnega kluba Cimos Koper družbi povzročila 10,2 milijona evrov škode. Rokometni klub posojil namreč koprskemu podjetju ni vrnil.

Mogoče tudi izvedenec za šport

Sodišče je na glavni obravnavi prejšnji teden odločilo, da se bo v financiranje kluba s posojili poglobil izvedenec finančne stroke. Ocenil bo, ali je bilo to normalen način financiranja športnih klubov pri nas in tudi, ali bi posojila morala biti zavarovana še kako drugače ali pa je zadoščala možnost prodaje igralcem drugim klubom v zameno za odškodnino. “To, da je neko ravnanje normalno v določenem okolju, ne avtomatično pomeni, da je konkretno ravnanje v tem primeru v redu,” je dodala sodnica Samanta Nussdorfer.

Napovedala je še, da bodo, če bo treba, imenovali tudi izvedenca za šport, ki bi se poglobil v vprašanja z ekonomskega vidika. Seveda bi to še podražilo postopek.

Krašovec: krediti klubom so normalna praksa

Krašovec in Bukvič, ki sta pred časom pričala na sodišču, sta prepričana, da bi se zgodba lahko razpletla drugače in da bi klub - če nova uprava Cimosa ne bi čez noč prekinila njegovega financiranja - lahko vrnil precejšen del posojil. Krašovec obstoja pogodbe o kreditiranju, aneksov in donatorske pogodbe nikoli ni zanikal, zavrnil pa je krivdo za domnevno škodo. Povedal je, da si družbe, ki vlagajo v šport, odločilno vlogo pri ključnih odločitvah v klubih zagotavljajo s kombinacijo posojilnih, sponzorskih in donatorskih pogodb. To je normalna poslovna praksa v slovenskem športu, je večkrat poudaril. Klubi posojila vračajo tako, da prodajo svoje igralce drugim klubom in dobijo odškodnino za prestope.

Tudi Bukvič je ocenjeval, da so bila Cimosova posojila zavarovana s pogodbeno določeno odškodnino igralcev in da so krediti v kombinaciji z donacijami in sponzorstvi običajna praksa pri nas. Čeprav sta Krašovec in Bukvič zatrjevala, da je uspeh kluba krepil prepoznavnost Cimosa na tujih trgih, pa tega ne moreta dokazati. Cimos namreč nikoli ni naročil analize učinkov, ki bi pokazala, v kolikšni meri so sočasni uspehi rokometnega kluba vplivali na uspehe podjetja.

“Družba, ki se loti takega projekta, bi tako analizo morala imeti,” je menila sodnica.

Po odločitvi sodišča o imenovanju izvedenca finančne stroke bosta Krašovec in Bukvič morala zbrati skupaj 4000 evrov predujma zanj. Znesek je zajeten, zato imata za to en mesec časa.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano