Kovačič znova zanika domnevno obveščanje Janše o inkriminiranih poslih

Nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič je znova zanikal poročanje medijev, da je o poslih NKBM, ki jih je pod lupo vzel tudi Nacionalni preiskovalni urad, obveščal tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Podobno to zanikajo tudi v SDS, medtem ko je časnik Dnevnik danes objavil elektronska sporočila Kovačiča Janši.

Nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič je znova 
zanikal poročanje medijev, da je o poslih NKBM, ki jih je pod 
lupo vzel tudi Nacionalni preiskovalni urad, obveščal tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Foto: STA
Nekdanji predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič je znova zanikal poročanje medijev, da je o poslih NKBM, ki jih je pod lupo vzel tudi Nacionalni preiskovalni urad, obveščal tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Foto: STA

LJUBLJANA > Komunikacija, objavljena v medijih, je po Kovačičevem mnenju iztrgana iz konteksta in nezakonito objavljena. O sami vsebini komunikacije nekdanji predsednik uprave NKBM ne želi razpravljati, v odzivu pa je dejal, da o inkriminiranih poslih ni obveščal tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo, "kakor tudi nisem drugače usklajeval konkretnih dejanj v tej zvezi".

Med 12. decembrom 2008 in 7. decembrom 2011, ko je odstopil z mesta predsednika uprave, je imel Kovačič po lastnih navedbah pri predstavnikih vlade in tedanjem predsedniku republike Danilom Türkom imel 91 formalnih sestankov in srečanj glede poslovanja banke.

V teh treh letih se je, kot je napisal, največkrat srečal s finančnim ministrom Francijem Križaničem (64 srečanj), nekajkrat manj pa s tedanjim predsednikom vlade Borutom Pahorjem (15 srečanj), tedanjima ministroma za razvoj Mitjem Gasparijem (šest srečanj) in za gospodarstvo Matejem Lahovnikom (štiri srečanja) ter Türkom (tri srečanja).

"Verjetno bi lahko z lahkoto preverili, koliko in kakšne sestanke so imeli drugi predstavniki uprav, predvsem državnih bank, s predstavniki vlade," je zapisal Kovačič, ki o sami vsebini prispevkov ne želi razpravljati.

Časnik Dnevnik je sicer danes poročal, da je bil nekdanji predsednik vlade skoraj na dnevni ravni vpet v poslovanje NKBM, kar pa so v SDS zanikali. Med drugim časnik izpostavlja, da se je Kovačič v elektronski pošti 2. maja 2005 Janši zahvalil za izkazano zaupanje, tri dni za tem pa je nadzorni svet NKBM imenoval za novega predsednika uprave. Kovačič je Janšo, kot poroča Dnevnik, med leti 2005 in 2008 redno obveščal o vseh pomembnejših poslih banke, tudi o nakupih zemljišč na Hrvaškem, zaradi katerih je specializirano državno tožilstvo pred dnevi zahtevalo sodno preiskavo. V poslih naj bi namreč iz NKBM izpuhtelo 28 milijonov evrov, pet milijonov evrov pa naj bi končalo na računu ene od švicarskih bank. Prav tako naj bi Kovačič Janšo in njegovega tajnika prosil za soglasja in usmeritve, večkrat pa naj bi prosil za pomoč pri obrambi svojega položaja. V SDS so sicer za Dnevnik poudarili, da se je edino naročilo NKBM s strani predsednika vlade in ministra za finance v mandatu 2004-2008 nanašalo na projekt odprtja podružnice oz. hčerinskega podjetja te banke na Hrvaškem.

Domnevno sporni posli in morebitno dogovarjanje vpletenih sicer zanimajo tudi specializirano tožilstvo, ki je vložilo zahtevo za preiskavo, o kateri bo odločalo mariborsko okrožno sodišče. NKBM je namreč v letih 2006 in 2007 odobrila 60-milijonsko posojilo svoji hčerinski družbi KBM Projekt za nakup projektnih družb oz. zemljišč na Hrvaškem.

Na toliko je bila ocenjena vrednost kupljenih nepremičnin, zemljišča pa so bila nato preplačana tudi do 500 odstotkov. Poslov ni bilo, za 28 milijoni evrov pa je izginila vsaka sled. Da so bile parcele na Hrvaškem preplačane, naj bi bila potrdila tudi notranja revizija, ki jo je NKBM izvedla po prvih opozorilih o nepravilnostih.

STA


Najbolj brano