Kovača bodo naslednjič prisilno privedli na sodišče

Včeraj bi se morala začeti glavna obravnava v sojenju Martinu Kovaču, zetu Vojteha Volka in enemu od treh odgovornih za propad Mipa in Pomurke. Kovača spet ni bilo, tokrat s pojasnilom, da ne more priti, ker ima neko delo. Sodnik je takšno obnašanje ocenil kot izmikanje sodišču in za naprej za Kovača odredil prisilno privedbo.

Martin Kovač (desno) se že več kot leto dni izmika sojenju zaradi kaznivega dejanja, ki naj bi ga storil kot direktor Mipa DML. Denar, ki naj bi si ga prisvojil, pa je le drobiž v primerjavi s škodo, za katero naj bi se  na sodišču zagovarjali vsi trije Foto: Leo Caharija
Martin Kovač (desno) se že več kot leto dni izmika sojenju zaradi kaznivega dejanja, ki naj bi ga storil kot direktor Mipa DML. Denar, ki naj bi si ga prisvojil, pa je le drobiž v primerjavi s škodo, za katero naj bi se na sodišču zagovarjali vsi trije Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Tožilstvo Martinu Kovaču očita, da je kot direktor družbe Mip DML zlorabil položaj in zaupanje pri gospodarski dejavnosti. Iz podjetja Mip DML naj bi na svoj zasebni bančni račun ali neznano kam prenesel več kot 80.000 evrov.

Denar dvigovali dve zaposleni v Mip DML

Kovač naj bi dvema zaposlenima v družbi Mip DML ustno odredil, naj s transakcijskega računa družbe dvigujeta gotovino in jo vsakokrat izročita njemu v roke. Zaposleni naj bi opravili 21 dvigov gotovine, včasih naj bi dvignili več, včasih manj, najvišja naenkrat dvignjena vsota pa naj bi bila slabih 11.500 evrov.

Od 3. decembra 2007 do 17. aprila 2009 sta obe zaposleni za Kovača skupno dvignili več kot 80.000 evrov, v obtožnici trdi tožilstvo. Martin Kovač je nato del prejete gotovine z nekajdnevnimi zamiki polagal na svoj zasebni račun. Na tožilstvu so ugotovili, da naj bi na Kovačevem računu pristalo 42.600 evrov, za preostalim domnevno ukradenim denarjem pa se je izgubila vsaka sled.

Kovača tudi včeraj ni bilo

Sojenje v tej zadevi bi se moralo začeti že pred več kot letom dni. Sprva je imel Kovač namen podpisati sporazum o priznanju krivde, a je - domnevno zaradi tega, ker naj mu ne bi uspelo s prodajo hiše v Ljubljani zagotoviti denarja za poravnavo - od sporazuma odstopil. Nato pa se Kovač vse do decembra lani ni udeležil predobravnavnega naroka, po katerem bi se lahko začela glavna obravnava.

Vrstili so se zapleti pri vročanju sodne pošte, do daljše prestavitve predobravnavnega naroka pa je prišlo tudi zaradi zdravniškega opravičila, ki ga je za Kovača priložil njegov odvetnik.

Decembra se je Martin Kovač na predobravnavnem naroku vendarle izrekel za nedolžnega, tako da bi se moralo včeraj začeti sojenje. A zgodba z izogibanjem sodišču bi se lahko nadaljevala tudi na glavni obravnavi.

Kovača, ki bi se moral udeležiti prvega naroka, na katerem bi bil zaslišan, včeraj ni bilo. Njegov odvetnik Primož Feguš je pojasnil, da mu je Kovač pred nekaj dnevi sporočil, “da je dobil neko delo, zaradi česar ne more na glavno obravnavo”. Hkrati je Kovač prek odvetnika sporočil, da si želi biti zaslišan.

Sodnik Gorazd Fabjančič je takšen razlog ocenil kot izmikanje sodišču in za Martina Kovača odredil prisilno privedbo na naslednji narok, ki bo v drugi polovici marca.

JANA KREBELJ


Najbolj brano