Kosovski državljani preprodajo drog vodili iz Slovenije

Policija je razkrila ozadje sredinih hišnih preiskav. V sodelovanju s tujimi varnostnimi organi je razbila mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo drog. Vodja in ožji sodelavci so bili kosovski državljani, ki so glavnino operacij izvajali pri nas. Skupno je priprtih 14 oseb, po hišnih preiskavah so tri osumljence pridržali.

Zasežene droge Foto: Pu Koper
Zasežene droge Foto: Pu Koper

KOPER > Preiskava se je začela novembra na podlagi zaprosila italijanskih varnostnih organov za pomoč pri preiskavi manjšega števila italijanskih državljanov, ki so kupovali manjše količine prepovedanih drog od 39-letnega Novogoričana, sicer starega znanca policije, je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper Dean Jurič.

Zasegli več kot 70 kilogramov drog

V preiskavi so prišli na sled kriminalni združbi, ki je vzpostavila tihotapsko mrežo za dobavo večjih količin konoplje, heroina in kokaina na relaciji Albanija - Kosovo - Srbija - Hrvaška - Slovenija in tudi naprej proti Avstriji, Nemčiji in Švici.

V okviru mednarodne policijske operacije so zasegli več kot 70 kilogramov prepovedanih drog, od tega 60 kilogramov konoplje, dobrih deset kilogramov heroina in čez 300 gramov kokaina. S prodajo bi kriminalna združba lahko zaslužila med 500.000 in 700.000 evrov, v primeru prodaje na drobno pa tudi milijon evrov.

36 osumljencev

V preiskavi so identificirali 36 osumljencev, od tega osem Slovencev, pa tudi državljane Hrvaške, Kosova, Avstrije, Nemčije, Italije, Srbije in Romunije. Zlasti slovenski, srbski in hrvaški osumljenci so zagotavljali logistično podporo pri dobavi in prevozu droge s Kosova v Slovenijo, pri nabavi in prirejanju vozil za tihotapstvo ter iskanju kurirjev, glavni organizatorji pa so bili kosovski državljani, ki so živeli v Sloveniji z urejenim statusom tujcev.

Sama preiskava še ni zaključena, saj v tujini še potekajo operativne aktivnosti. Tako so sinoči izvedeli, da je kosovska policija pri slovenskem osumljencu zasegla še deset kilogramov konoplje. Koprski policisti so zoper 30 osumljencev podali kazenske ovadbe za skupno 19 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.

V vseh vpletenih državah so sodno priprli skupno 14 oseb, od tega eno v Sloveniji. Kot rezultat sredinih hišnih preiskav so slovenski organi pridržali še tri osumljence, med njimi tudi glavnega osumljenca iz Kosova, štiri osebe pa policija še išče.

Balkanska pot preprodaje drog se krepi

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi (GPU) Slavko Koroš je ob razbitju kriminalne združbe ocenil, da se t.i. balkanska pot preprodaje drog krepi, Slovenija pa je zaradi svoje tranzitne lege pomemben dejavnik pri trgovanju s prepovedanimi drogami.

Samo letos so tako v naši državi obravnavali več kot 1400 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog (lani manj kot 900), ta porast pa Koroš pripisuje predvsem še boljšemu delu policije. Med zasegi beležijo zlasti porast kokaina, ki ga je slovenska policija zasegla za več kot osem kilogramov.

STA


Najbolj brano