Kordeža verjetno čaka sedem let

Celih sedem let zapora ali manj je edino vprašanje, ki si ga od včeraj do jutri še lahko postavlja eden redkih obsojenih slovenskih direktorjev Bine Kordež. Zaradi enajstih kaznivih dejanj je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, tožilstvo pa sodišču predlaga, naj Kordeža zapre za sedem let in en mesec. Tožilec Jože Kozina je pohvalil Kordeževo priznanje in izrazil upanje, da bo njegovo dejanje odmevalo.

Bine Kordež bo jutri izvedel, koliko časa ne bo spal doma. Foto: STA
Bine Kordež bo jutri izvedel, koliko časa ne bo spal doma. Foto: STA

LJUBLJANA > Prav nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je bil tudi pobudnik za sklenitev sporazuma o priznanju krivde s tožilstvom, je na ljubljanskem okrožnem sodišču včeraj poudaril tožilec Jože Kozina. “Upam, da bo pripravljenost obdolženega, da na ta način konča zadevo, dobila temu ustrezen odmev. Kajti tudi Kordež bi šel lahko po poti nekaterih drugih in iskal vse mogoče možnosti za izigravanje sistema,” je poudaril tožilec Kozina.

Sodnik Srečko Škerbec je včeraj potrdil sporazum o priznanju krivde in s tem sklenil obravnavo brez sojenja. Po novem zakonu o kazenskem postopku sodišča namreč sploh ne razsojajo o posameznih primerih, če obtoženi in tožilstvo pred sojenjem skleneta sporazum o priznanju krivde. Tak dogovor lahko dosežeta tudi ustno pred sodnikom na predobravavnem naroku. Sodnik bo jutri tako lahko le prebral dokaze, ki bi lahko vplivali na odmero kazni.

“Ne bežim od odgovornosti”

Specializirano tožilstvo je sodniku predlagalo, naj Kordeža obsodi na sedem let in mesec dni zaporne ter 23.500 evrov denarne kazni. Kordež se je s kaznijo načeloma strinjal. Višje kazni sodnik ne more izreči, lahko pa izreče nižjo, če bo to lahko utemeljil z dokazi. “Zadevo sem želel zaključiti, tako kot sem tudi pri poslovanju vedno želel delovati korektno. Ne bežim od odgovornosti, čeprav sem morda pričakoval bolj ugoden dogovor,” je na predobravnavnem naroku dejal Kordež.

Glede na to, da se po njegovem mnenju s posli ni okoristil, pričakuje nižjo kazen od predlagane. To je na včerajšnjem naroku tudi prosil sodnika.

Odsedel je že leto in tri mesece

Kordež se je pod drobnogledom preiskovalcev znašel že decembra leta 2010, pol leta po prevzemu Merkurja, slabi dve leti kasneje pa so ga zaradi preprodaje trgovskega centra Primskovo obsodili na šest let in pet mesecev zapora. Ko je v zaporu na Dobu prestal leto in tri mesece kazni, je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo in Kordeža spustilo iz zapora. S preprodajo trgovskega centra naj bi Kordež s sodelavci oškodovali Merkur za dobrih devet milijonov evrov.

Specializirano tožilstvo je minulega decembra na sodišče vložilo novo neposredno obtožbo zoper Kordeža, v katero pa je poleg preprodaje centra Primskovo vključila celo serijo drugih spornih poslov. V obtožnici mu je tožilstvo očitalo več kaznivih dejanj zlorab položaja in ponarejanja listin.

Vsa ta dejanja je Kordež storil kot predsednik uprave Merkurja, z njimi pa naj bi oškodoval tako Merkur kot banke. Obtožbe so imele očitno trdne temelje, saj je Kordež vse priznal. Jutri bo torej le še slišal, koliko let bo moral za svoje grehe odsedeti v zaporu. V kazen mu bodo seveda šteli že odsluženih 15 mesecev kazni. DC, STA


Najbolj brano