Kordež obsojen na sedem let in šest mesecev zapora

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža po priznanju krivde v ponovljenem postopku obsodili na skupno kazen sedem let in šest mesecev zapora. Pri kazni so upoštevali, da je že prestal leto in tri mesece zapora ter da je bil že obsojen na osem mesecev zapora zaradi ponarejanja listin.

Nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža so 
obsodili na skupno kazen sedem let in šest mesecev 
zapora.  Foto: STA
Nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža so obsodili na skupno kazen sedem let in šest mesecev zapora.  Foto: STA

LJUBLJANA > Bine Kordež, ki je s tožilstvom sklenil dogovor o priznanju krivde za 11 kaznivih dejanj, bo moral plačati tudi denarno kazen v višini 23.500 evrov.

Kordež se je pod drobnogledom preiskovalcev znašel decembra 2010, pol leta po prevzemu Merkurja, s tožilstvom pa se je zadnje mesece pogajal pred ponovljenim sojenjem v primeru preprodaje trgovskega centra Primskovo.

V tem primeru je bil obsojen zaradi zlorabe položaja, in sicer na zaporno kazen šest let in pet mesecev zapora, a je vrhovno sodišče, potem ko je bil Kordež že več kot leto dni za zapahi, deloma ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti in razveljavilo sodbo, Kordeža pa poslalo iz zapora.

Tožilstvo je po razveljavljeni sodbi decembra vložilo novo neposredno obtožbo zoper Kordeža, v katero je vključilo celotno serijo spornih poslov, od preprodaje centra Primskovo, prek prenosa preostalih centrov na družbo HTC Dva do financiranja lastninjenja Merkurja prek obvodov.

V obtožnici je specializirano državno tožilstvo Kordežu očitalo nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Tožilec je na sodišču pojasnil, da se je v zadnjih letih nabral niz kazenskih ovadb zoper Kordeža, zadnja je bila podana novembra lani. Šlo je za več primerov zlorabe položaja.

STA


Najbolj brano