Koprsko tožilstvo nad Časarja še s petimi obtožnicami

Zoper nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja, ki so ga s tiralico našli v Dominikanski republiki, sedaj pa v Parizu čaka, da bo priveden v Slovenijo, poleg že pravnomočne obsodbe teče še več postopkov. Koprsko okrožno tožilstvo je doslej zoper njega vložilo pet obtožnic in dve zahtevi za preiskavo, so pojasnili.

Koprsko okrožno tožilstvo je doslej zoper Roberta Časarja vložilo pet obtožnic in dve zahtevi za preiskavo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Koprsko okrožno tožilstvo je doslej zoper Roberta Časarja vložilo pet obtožnic in dve zahtevi za preiskavo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Na tožilstvu so zapisali, da so poleg vloženih obtožnic in zahtev za preiskavo v preteklem tednu prejeli tudi spis po končani preiskavi. "V vseh primerih gre za kazniva dejanja zoper gospodarstvo," je pojasnil vodja koprskega okrožnega tožilstva Slavko Ožbolt.

53-letni Robert Časar, po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik, je bil član SDS. V času prve vlade Janeza Janše je bil kot direktor Luke Koper med najpomembnejšimi osebnostmi na Obali. Na čelu Luke je bil od oktobra 2005 do junija 2009, ko ga je nasledil Gregor Veselko. Podpredsednik SDS Milan Zver v današnji izjavi za javnost sicer ni komentiral Časarjevega prijetja, saj že nekaj časa ni član SDS.

Luka Koper je bila oškodovana za 48,5 milijona evrov

Koprski policisti so v večletni preiskavi nepravilnosti v Luki Koper ugotovili, da je bila ta s kaznivimi dejanji oškodovana za vsaj 48,5 milijona evrov. Zaradi tega so podali 12 sklopov ovadb, na podlagi ene od teh je bil obsojen tudi nekdanji predsednik uprave družbe Časar, je danes pojasnil vodja sektorja koprske kriminalistične policije Dean Jurič.

Koprski kriminalisti so kazniva dejanja gospodarske kriminalitete v Luki Koper preiskovali od konca junija 2009, ko je Časar zapustil upravo družbe, do konca leta 2013, je v Ljubljani pojasnil Jurič. Podane ovadbe so se nanašale predvsem na očitke o zlorabi položaja in nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril. "Na podlagi ene izmed teh ovadb je bil Časar obsojen na pet let in devet mesecev zapora zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril," je izpostavil.

S tožbami se je nekdanjega predsednika uprave lotila tudi Luka Koper, kjer so danes pojasnili, da je "Luka Koper vložila odškodninske tožbe proti nekdanjim članom uprave in v enem primeru tudi proti članom nadzornega sveta" v skupni vrednosti 32,6 milijona evrov.

Pravnomočni dve zadevi

Med tožbami sta doslej zaključeni oziroma pravnomočni dve zadevi, in sicer glede odkupa in rušenja skladišč na potniškem terminalu v Kopru ter stroškovne upravičenosti vodenja investicije podaljšanja pomola I. Med drugim je oktobra lani koprsko okrožno sodišče odločilo, da morata Časar in nekdanji član uprave Luke Koper Aldo Babič družbi povrniti 680.000 evrov škode zaradi skladiščenja avtomobilov na sporni deponiji.

Časar je bil na pet let in devet mesecev zapora obsojen zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril. Poleg tega se je pred sodiščem znašel tudi zaradi domnevno spornih poslov s hčerinskima družbama Luke v Romuniji. V tej zadevi je bil oktobra 2013 oproščen.

Po podatkih iz lanskega septembra v primeru dveh pravnomočnih obtožb narok proti Časarju še ni bil razpisan, v enem primeru pa obtožba še ni bila vročena. Pri obtožbah gre za domnevno fiktiven najem varnostne službe, čiščenje zasebnih oblek enega od zaposlenih na stroške Luke Koper ter domnevno škodljiv posel Luke Koper s podjetjem Grafist, so takrat poročale Primorske novi

STA


Najbolj brano