Koprsko sodišče ostaja pristojno za vodenje insolvenčnih postopkov nad Javorjem

Usoda insolvenčnih postopkov nad družbo Javor Pivka v likvidaciji še ni jasna, zato pa poskus Milana Šilca o prenosu krajevne pristojnosti ni uspel. Vrhovno sodišče je namreč odločilo, da je za vodenje teh postopkov nad družbo krajevno pristojno koprsko okrožno sodišče, so danes pojasnili na sodišču.

Vrhovno sodišče je  odločilo, da koprsko okrožno sodišče 
ostaja pristojno za vodenje insolvenčnih postopkov nad 
Javorjem.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vrhovno sodišče je odločilo, da koprsko okrožno sodišče ostaja pristojno za vodenje insolvenčnih postopkov nad Javorjem.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Insolvenčne postopke nad pivško družbo se vlečejo že precej časa. Družba je bila od novembra 2015 v postopku poenostavljene prosilne poravnave, koprsko okrožno sodišče pa je nato na predlog Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) nad njo uvedlo stečaj.

Na to se je pritožila skupina upnikov, med katerimi je tudi družba Šilc in Partnerji likvidacijskega upravitelja Milana Šilca, višje sodišče pa je nato ugodilo pritožbi, v kateri so upniki predlagali razveljavitev sklepa prvostopenjskega sodišča in ustavitev stečajnega postopka.

Kot izhaja iz objave na Ajpesu, je Višje sodišče v Ljubljani v začetku junija ugodilo pritožbi DUTB in razveljavilo sklep prvostopenjskega sodišča, ki je začelo postopek poenostavljene prisilne poravnave, ter zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču v ponovno odločanje. Na DUTB drugih podrobnosti ne razkrivajo. Pred dnevi so pojasnili, da informacij o aktivnostih znotraj upravljanja posameznega primera do zaključka ne razkrivajo.

So pa na koprskem okrožnem sodišču danes pojasnili, da je vrhovno sodišče odločilo, da so krajevno pristojni za vodenje insolvenčnih postopkov. Neuradno je Šilc podal predlog za prenos krajevne pristojnosti na sodišče v Ljubljani, kjer ima družba trenutno uradno svoj sedež.

Sodišče je 23. septembra v ponovnem odločanju zavrnilo predlog za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave, zoper sklep sodišča pa je Javor Pivka že vložil pritožbo. Stečajni postopek je še v fazi predhodnega postopka in je bil s sklepom tega sodišča prekinjen do pravnomočne odločitve v postopku poenostavljene prisilne poravnave.

STA


Najbolj brano